Lezing Middeleeuwse straffen

Middeleeuwse straffen

Uitnodiging voor een Historische Duik in Middeleeuwse Straffen

 

Wij nodigen u van harte uit voor een unieke lezing getiteld "Middeleeuwse straffen: Doodstraf, Lijfstraf, Schandstraf, Geldstraf en Verbanning", gepresenteerd door de deskundige spreker Willem Helfrich.

 

Datum: Zondag 26-05-2024

Tijd: 14:00 uur - 16:00 uur

Leeftijd: 18+

Locatie: OBSERVEUM - Museum & Sterrenwacht Menno van Coehoornweg 9, 9251 LV Burgum 

Ticket: € 5,50 p.p. incl koffie en thee.

 

Willem Helfrich zal een fascinerende verkenning bieden van de verschillende straffen die werden toegepast tijdens de middeleeuwen. Van de doodstraf tot lijfstraffen, schandstraffen, geldstraffen en verbanning, de lezing werpt licht op de complexe en soms gruwelijke wereld van juridische sancties in historische context.

 

De spreker zal specifiek ingaan op de opkomst van gevangenisstraf als een geheel nieuwe sanctie in de zeventiende eeuw. Vóór die tijd werd gevangenisstraf beschouwd als een tijdelijke maatregel in afwachting van berechting, aangezien langdurige opsluiting simpelweg te kostbaar was voor de overheid. In de zeventiende eeuw werden de meeste straffen echter in het openbaar uitgevoerd, dienend als een krachtige waarschuwing voor de burger.

 

Het tweede deel van de lezing komen de straffen van heden aan bod. 

 

Over de spreker:

Willem Helfrich is een gerespecteerde gevangenisbewaarder met twintig jaar ervaring in het vak. Zijn diepgaande kennis en persoonlijke ervaringen maken hem een boeiende spreker die het publiek zal meenemen. Dompel uzelf onder in een fascinerende reis door de geschiedenis van strafrecht en ontdek hoe maatschappijen in het verleden omgingen met rechtvaardigheid en straf.

 

Wij verheugen ons op uw komst en op een inspirerende middag vol kennis en inzichten met de mogelijkheid om dit boeiende onderwerp met u te delen.

 

Terugblik

Zondagmiddag 26-04-2024 was er in het Observeum de derde lezing over het gevangeniswezen in (met name) Friesland. Spreker Willem Helfrich, zelf voormalig gevangenbewaarder en naast zijn functie als P.R. Coördinator voor het #Observeum, ook voorzitter van Museum #blokhuispoort, hield het publiek een interessante spiegel voor over de straffen die de mensheid door de eeuwen heen bedacht en uitgevoerd heeft.

Een paar honderd jaar geleden werden er nog publiekelijk executies uitgevoerd, wat voor het publiek een volksvermaak was, totdat men overging op “minder” extreme straffen, zoals vergassing of het vuurpeleton. In de Blokhuispoort van Leeuwarden bevond zich ooit ook de Pijnigingstoren, vernoemd naar de pijnbank die er destijds stond. 

Ook geestelijk werden (en worden) mensen nog gestraft, waarbij ondertussen de vraag rijst: Waarom?? Wie bedenkt de straffen en welke invloed heeft dat op de persoon. Conclusie: Geef elkaar ook eens een compliment en wees lief voor elkaar!

Met deze boodschap werd de derde lezing over het gevangeniswezen afgesloten. Dhr. Helfrich kan ook geboekt worden voor lezingen, of eventueel een rondleiding door de Blokhuispoort. Tekst Erik Koster

Deel deze pagina met: