Sterren kijken

Sterrenkijken

Ontdek de Sterrenhemel

Wekelijkse Publieksavond bij De Sterrenwacht Ontdek de magie van de sterrenhemel tijdens de wekelijkse publieksavonden op vrijdag en zaterdag bij De Sterrenwacht in het OBSERVEUM. Bij helder weer bieden onze telescopen een unieke kans om maximaal te genieten van de betoverende sterrenpracht. Bij bewolkt weer bieden we een alternatief programma, zoals sterrenkijken in ons digitaal planetrium. Het museum is dan ook toegankelijk voor een bijzondere belevenis.

Vrijdagavond

Elke vrijdagavond van 19:00 uur tot 22:00 uur.

Zaterdagavond

In de periode oktober t/m maart ook iedere zaterdagavond van 19:00 uur tot 22:00 uur.


Sterrenhemel

2 februari 2024 De ster Spica in het sterrenbeeld Maagd staat vanmorgen op vrij grote afstand rechts van de maan. Rond 05.30 uur zie je het tweetal vrij hoog aan de zuidelijke hemel.

 

3 februari 2024 Laatste Kwartier (00.18 uur). De half verlichte maan staat in het vrij onopvallende sterrenbeeld Weegschaal en bereikt even na 06.30 uur, als het begint te schemeren, zijn hoogste stand in het zuiden.

 

9 februari 2024 Nieuwe Maan (23.59 uur).

 

 

16 februari 2024 Eerste Kwartier (16.00 uur). De half verlichte maan bevindt zich in de eerste helft van de avond hoog aan de zuidzuidwestelijke hemel; vlak boven de maan is (met een verrekijker) het Zevengesternte te zien – de bekende open sterrenhoop in het sterrenbeeld Stier.

 

17 februari 2024 Wijde samenstand van de maan en de ster Aldebaran in het Dierenriemsterrenbeeld Stier, op geruime afstand onder de maan. Kijk vanaf 19.15 uur, wanneer de twee hemellichamen zich hoog boven de zuidelijke horizon bevinden.

 

 

23 februari 2024

Mooie samenstand van de maan en de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw, op vrij kleine afstand onder de maan. Kijk vanaf ca. 19.30 uur. Diep in de nacht staan de twee hemellichamen hoog in het zuiden.

 

24 februari 2024 Volle Maan (13.30 uur). ’s Avonds zie je de maan in het sterrenbeeld Leeuw. Op vrij grote afstand rechtsboven de maan staat Regulus, de hoofdster van de Leeuw.

 


De sterrenhemel

Wat kunt u verwachten:

Indrukwekkende Telescopen: Onze Sterrenwacht beschikt over geavanceerde telescopen, waaronder het pronkstuk, de Miedema kijker. Ervaar de hemel als nooit tevoren en ontdek de geheimen van verre sterrenstelsels en planeten.

 

Deskundige Uitleg:
Onze gepassioneerde gidsen staan klaar om u alles te vertellen over de sterren, de gebruikte telescopen en de fascinerende wereld van astronomie. Stel gerust al uw vragen en verrijk uw kennis.

 

Weerafhankelijk Genieten:
Bij helder weer is de ervaring ongeëvenaard. Onze publieksavonden gaan ook door bij slecht weer, wij bieden dan alternatieven zoals ons digitaal planetarium en films.

 


Deel de pagina met: