Astronomische Nederlandse Satelliet

Film ANS, Nederlands eerste ruimteavontuur in première gegaan.

Na een maakproces van zeven jaar ging ANS-Nederlands eerste ruimteavontuur op 16 april en 23 april om 16:00 uur in Forum Groningen in première. ANS, oftewel de Astronomische Nederlandse Satelliet, is de enige satelliet die helemaal in Nederland is gemaakt. Het idee voor de ANS kwam van Jan Borgman, oprichter van Ruimteonderzoek Groningen (RuG) 

Lancering en animatie

De documentaire vertelt het verhaal van de ANS aan de hand van uniek origineel filmmateriaal zoals de lancering van de satelliet door NASA. Makers Jasper Huizinga en Lotte Veltman interviewden de inmiddels hoogbejaarde makers over het bedenken en bouwen van de satelliet. Daarnaast zijn sommige anekdotes geanimeerd door Michiel Hoving (bekend van Varkentje Rund). De sfeerbeelden zijn opgenomen bij de sterrenwacht in Groningen en in het Lauwersmeergebied. De trailer is hier te zien

 

Speciaal voor de Groninger première

Stadsbeiaardier Maurits Bunt speelde voor aanvang van de film een half uur lang (15:00 – 15:30 uur) liedjes over de ruimte op het carillon van de Martinitoren in Groningen (mogelijk gemaakt door SRON). Hij sloot af met 'Satellite of Love' van Lou Reed.

 

Het prijswinnende Groninger regisseursduo Jasper Huizinga en Lotte Veltman van De Loods mediaproducties vertelden het verhaal van ANS middels uniek origineel filmmateriaal en interviews met de inmiddels hoogbejaarde makers van de satelliet. Daarnaast waren sommige anekdotes geanimeerd door Michiel Hoving (bekend van 'Varkentje Rund').

ANS - Nederlands eerste ruimteavontuur werd vertoond in de serie Groningse Nieuwe, hét podium voor lokaal filmtalent, georganiseerd door Forum Groningen en Groninger Videolandschap.

 

Met Q &A na afloop

Het regisseursduo Jasper Huizinga en Lotte Veltman van De Loods mediaproducties waren na de film aanwezig voor een Q & A met het publiek.

Deel de pagina met: