Hendrik Bulthuis

Ontdek een veelzijdige en creatieve man die van grote betekenis geweest is voor de watersport. Door zijn goedkope zeilboot-ontwerpen werd de zeilsport toegankelijk voor iedereen.

Vaste expositie | Voor alle leeftijden


Hendrik Bulthuis (1892-1948) verwierf bekendheid door ontwerp van de BM-er. Door de afmetingen van de boot en het zeiloppervlak tot maximaal 16m2 te beperken, vermeed hij de door minister Treub ingestelde weeldebelasting. Daarbij beperkte hij de materiaalkosten door een constructie te maken van smalle latten en blijvende spanten; slimme economische stappen.

 

Op 22 juni 1928 vertelt Hendrik Bulthuis de Watersportvereniging Bergumermeer dat hij een bootje heeft ontworpen dat door een amateur gebouwd kan worden voor slechts f 100,-. Er was grote belangstelling voor deze boot, die naar het Bergummermeer vernoemd werd; de BM-er. Enkele jaren later werd de iets ruimere 16m2 ontworpen. Van deze boot zijn -tot nu toe- vele duizenden gebouwd

 

In de Burgum zijn overal sporen van Hendrik Bulthuis terug te vinden. Er staan BM-er bankjes in de winkelstaat, op de -naar hem vernoemde- Bulthuissingel staat een gebouw in de vorm van een boot, Burgum heeft een Bulthuisplein. Dit zijn slechts aan aantal van de vele verwijzingen naar deze man.

 

De nieuwste ode aan Hendrik Bulhuis is het onlangs geopende aquaduct, waarbij op het talud een beeldhouwwerk staat van Ids Willemsma. Op uw weg in- en uit Burgum kunt u op dit beeld de prachtige lattenbouw en bootvorm van de BM-er zien.

 

De Bulthuis expositie is in de Noordelijke zaal van het museum te vinden. Er zijn attributen, foto’s, films en een gerestaureerde 12m2 BM-er uit 1931, genaamd ‘Notedop’ tentoongesteld. Kom je verdiepen in het leven van Hendrik Bulthuis en ervaar zijn prachtige zeilboot van dichtbij.


Deel dit op social media

Andere exposities:

Minsken

In de expositie Minsken laten we je het contrast zien tussen goed boerende en arme Friezen uit de 19e eeuw. Daarnaast staan we stil bij het socialisme.

 

 

Archeologie

Tytsjerksteradiel was een uitstekend gebied voor jagers. Er zijn daarom veel bewoningssporen gevonden zoals vuurstenen werktuigen en een van de oudste wagenwielen van Nederland.

 

Bauke Miedema

De sterrenwacht opende in 1986, ooit begonnen met de passie van één man, Bauke Miedema. Een man met een boerenbedrijf en een wel heel bijzondere hobby.