Hendrik Bulthuis


Bulthuis

BM-er

Ontdek een veelzijdige en creatieve man die van grote betekenis geweest is voor de watersport. Door zijn goedkope zeilboot-ontwerpen werd de zeilsport toegankelijk voor iedereen.

Vaste expositie | Voor alle leeftijden


Hendrik Bulthuis (1892-1948), kapper te Burgum, verwierf grote bekendheid door z’n ontwerp van de zeilboot de “BM”. Een ruim 4 meter lang midzwaard bootje met een torentuig van 12 m2 en aangehangen roer. Daarbij beperkte hij de materiaalkosten en het bouwsysteem door een constructie te maken van smalle latten op blijvende spanten; slimme economische stappen, betaalbaar en eenvoudig.

 

Voor ieder betaalbaar: op 22 juni 1928 vertelt Hendrik Bulthuis de Watersportvereniging Bergumermeer dat hij een zeilbootje heeft ontworpen dat door een amateur gebouwd kan worden voor slechts f 100,-. Er was grote belangstelling voor deze boot vernoemd naar het Bergumermeer: BM. Enkele jaren later werd de iets ruimere 6 meter lange16m2 klasse ontworpen. Door de afmetingen van de boot en het zeiloppervlak tot maximaal 16m2 te beperken, vermeed hij de door minister Treub ingestelde weeldebelasting. Het was een gaffelgetuigde boot met vaste kiel en doorstoken roer. Van deze boot zijn vele duizenden gebouwd en was destijds favoriet bij (wedstrijd) zeilers, verhuurders en zeilscholen. De Polyvalk heeft deze positie ingenomen. Nadien ontwierp Bulthuis ondermeer nog een vlot zeilende Bulthuisjol.

 

Geëerd: in Burgum zijn overal sporen van Hendrik Bulthuis terug te vinden. Er staan BM-er bankjes in de winkelstraat, op de naar hem vernoemde Bulthuissingel staat een gebouw in de vorm van een boot, Burgum heeft een Bulthuisplein, een grafsteen met een BM en een standbeeld bij de jachthaven. Dit zijn slechts aantal van de verwijzingen naar deze man.

 

Stalen lattenbouw: de nieuwste ode aan Hendrik Bulhuis is bij het naar hem vernoemde aquaduct, waar op het talud een stalen beeldhouwwerk staat van Ids Willemsma. Op uw weg via de Centrale As, lopend ten westen van Burgum, kunt u in dit beeld de prachtige lattenbouw, zeil en bootvorm van de BM zien.

 

BM zaal: de Bulthuis expositie is in de Noordelijke zaal van het museum te vinden. Er zijn attributen, foto’s, films en een gerestaureerde 12m2 BMuit 1931, genaamd “Notedop” tentoongesteld. Kom je verdiepen in het leven van Hendrik Bulthuis en ervaar modelbootjes en zijn prachtige zeilboot van dichtbij


Andere exposities:

minsken

Minsken

In de expositie Minsken laten we je het contrast zien tussen goed boerende en arme Friezen uit de 19e eeuw. Daarnaast staan we stil bij het socialisme.

 

 

geologie

Geologie

Tytsjerksteradiel was een uitstekend gebied voor jagers. Er zijn daarom veel bewoningssporen gevonden zoals vuurstenen werktuigen en een van de oudste wagenwielen van Nederland.

 

miedema

Bauke Miedema

De sterrenwacht opende in 1986, ooit begonnen met de passie van één man, Bauke Miedema. Een man met een boerenbedrijf en een wel heel bijzondere hobby.