20. april 2024
Tijd van herdenken
Leerlingen cbs De Arke leggen stenen bij herdenkings-monument Paul Kaufman. De tijd van herdenken en bevrijding is elk jaar, meer dan ooit in deze tijd van oorlogen, een tijd om samen met oud en jong stil te staan bij wat er in de Tweede Wereldoorlog gebeurd is. Afgelopen vrijdag legden scholieren van cbs De Arke stenen bij het herdenkingsmonument van Paul Kaufman. Ook organiseerde de kuiergroep van het Observeum vorige week een bijzondere wandeling naar de ‘Stroff
19. april 2024
OBSERVEUM.NL TIEN JAAR
Tien jaar OBSERVEUM.NL In 1997 is de Stichting OBSERVEUM museum & sterrenwacht Burgum opgericht, toen nog onder de naam “Streekmuseum-Volkssterrenwacht Burgum”. In 2014 kwam er een nieuwe naam: OBSERVEUM museum & sterrenwacht Burgum.
16. april 2024
Bestuur OBSERVEUM naar de gevangenis
Verslag van de rondleiding in DeBlokhuisPoort, de voormalige gevangenis van Leeuwarden. Op maandagavond, 15-04-2024, waren de bestuursleden van het OBSERVEUM museum en de sterrenwacht te gast bij Stichting Blokhuispoort. Onder leiding van Willem Helfrich kregen de bestuursleden en hun partners een rondleiding door de gevangenis.
11. april 2024
Lezing Gevangen in Friesland
Willem Helfrich neemt u mee op een reis door de geschiedenis van het gevangeniswezen in Friesland, waar misdadigers al of niet schuldig tijdelijk werden opgesloten in blokhuizen, stadspoorten en verdedigingstorens tot aan hun berechting. De lezing belicht het verhaal over de strafgevangenis in Leeuwarden, aangevuld met unieke foto's die een visuele context bieden aan de historische vertelling.
11. april 2024
200 jier Tsjibbe Gearts van der Meulen
BURGUM – Op moandei 6 maaie fan dit jier is it presys 200 jier lyn dat Tsjibbe Gearts van der Meulen berne waard oan de Burgumerdaem, yn it hûs njonken de herberch De Drie Gekroonde Baarzen.
08. april 2024
Fietsroute "Monnikenwerk"
Fietsroute Monnikenwerk, U start deze noordelijke route vanaf Observeum, waarbij we zo nu en dan de historische paden gebruiken van de (schiere) monniken naar Dokkum. Onderweg staan we stil bij kerken en voormalige kloosters maar ook bij de armenhuizen in diverse plaatsen
08. april 2024
Terugblik lezing De Cipier
Zondag 7 april organiseerde het Observeum de eerste van drie lezingen over het gevangeniswezen met Willem Helfrich (zelf voormalig medewerker van Justitie en sinds een paar maanden P.R. Coördinator bij het Observeum).
27. maart 2024
Wandeling naar de "Stroffelstienen".
Wandeling naar de Friestalige "Stroffelstienen" van Joodse onderduikers in Burgum. Leerlingen van groep 8 ‘De Reinbôge’ en ‘Ít Partoer’ zullen deelnemen aan deze educatieve wandeling, die langs de onderduikadressen op de Westersingel en de Noordersingel voert.
25. maart 2024
Serie intrigerende lezingen
Uitnodiging voor een serie intrigerende lezingen. Met genoegen nodigen wij u uit voor drie boeiende lezingen getiteld "De Cipier - Het Verhaal van een Gevangenisbewaarder", "Gevangen in Friesland” en “Straffen in de middeleeuwen en heden”. door spreker Willem Helfrich.
15. maart 2024
Fiets- en wandelroutes
Verken de Historische Pracht van Burgum met een Sportieve Tocht vanuit Observeum. Ontdek de historische rijkdom van de regio met een verkwikkende wandeling of fietstocht vanuit Observeum in Burgum. Deze lokale tocht, doordrenkt van geschiedenis, strekt zich uit over 17 kilometer ten noorden van Burgum en biedt een betoverend traject door een uitstekend bewaarde omgeving.

Meer weergeven