Telescoop

Telescoop Sterrenwacht Burgum

Telescoop | OBSERVEUM museum & sterrenwacht Burgum

De Miedema Telescoop, vervaardigd in 1966 door Bauke Miedema (1909 - 1995), is een refractor-telescoop (lenzentelescoop) met een brandpuntsafstand F = 3580 mm en een objectief (lensdiameter) d = 200 mm.

 

In datzelfde jaar heeft Pieter Dijkstra flint- en kroonglas laten gieten, dat vervolgens door Bauke Miedema, een Friese boer uit Minnertsga en amateur-astronoom, tot lenzen is geslepen. Het slijp- en polijstproces nam meer dan 200 uur in beslag.

 

In 1984 werd de telescoop geïnstalleerd in het observatorium met een achthoekige vorm, waarbij deze op een betonnen pilaar rustte. De koepel van het observatorium kan 360 graden worden gedraaid dankzij twee krachtige motoren, waardoor waarnemingen in alle richtingen mogelijk zijn. Door gebruik te maken van diverse oculairen (kijk-loupes) kan de telescoop een vergroting bereiken van ongeveer 80 tot 300 maal.

Bauke Miedema

Bauke Tjibbeles Miedema | boer – astronoom – instrumentenmaker. Bauke Miedema heeft meer dan 20 telescopen gemaakt maar daarnaast maakte hij ook nog microscopen. Deze microscopen zijn in het bezit van het Eise Eisinga Planetrarium in Franeker. Leest het verhaal van Bauke Miedema 

Pieter Dijkstra

Pieter Dijkstra stond aan de wieg van de oprichting van de volkssterrenwacht in Burgum. Zijn fascinatie voor de sterren begon al op vijfjarige leeftijd, toen hij met zijn broer en zus 's avonds buiten liep om met kaarsjes verlichte kerstbomen te bewonderen. "Prachtig, maar daar keek ik niet naar. Ik keek naar de prachtige lucht met sterren." Op latere leeftijd besloot hij de boer en amateur-astronoom Bauke Miedema te vragen om een indrukwekkende telescoop te bouwen voor de toekomstige volkssterrenwacht. "Maar ja, er moest nog een gebouw omheen komen. Dat viel niet mee. Daar heb ik twaalf jaar aan gewerkt, helemaal alleen." Uiteindelijk werd de sterrenwacht in 1986 officieel geopend.