Landelijke sterrenkijkdagen

Landelijke sterrenkijkdagen 2022

Bij heldere hemel is er tijdens de Landelijke sterrenkijkdagen in elke richting héél veel moois te zien. Bij het Observeum zetten we dit weekend op de avonden van 11 en 12 maart alle beschikbare telescopen hemelwaarts en iedereen krijgt de kans om zelf de pracht van de sterrenhemel (en in de middag op 11, 12 en 13 maart de Zon!) te bewonderen.

 

De zuidelijke hemel wordt gedomineerd door de half verlichte Maan, hij staat tussen de sterren van het dierenriemsterrenbeeld de Tweelingen; vlakbij de Maan staat Pollux en iets hoger zie je Castor. Verder in oostelijke richting (naar links) vind je het sterrenbeeld Kreeft, met een verrekijker of telescoop(je) zie je de open sterrenhoop M44, ook bekend als de Bijenkorf. Nog verder in het zuidoosten tref je opnieuw een sterrenbeeld van de dierenriem: de Leeuw met de opvallende ster Regulus.

 

Aan de andere kant van de Maan (in het zuidwesten) tref je Orion, een echt wintersterrenbeeld met een paar opvallende sterren: de rode reus Betelgeuze en de blauw-witte Rigel. Halverwege dit tweetal zie je de drie “gordelsterren” en onder dit drietal kun je met een goede verrekijker of een telescoop de Orionnevel zien, een uitgestrekt gebied met gloeiend gas, waar nieuwe sterren ontstaan.

Terug naar de zuidelijke hemel valt de heldere ster Sirius op en in oostelijke richting klimt de Grote Beer omhoog, z’n staart wijst naar beneden… Draaien we linksom dan is bij heldere hemel onmiskenbaar de Poolster te zien, hij staat al eeuwenlang het hele jaar door als een baken hoog boven de noordelijke horizon.

 

Tenslotte speuren we in westelijke richting: we zien drie mooie sterrenbeelden: de Stier met Aldebaran èn het Zevengesternte, ernaast staat Perseus met Algol, een ster die om de andere dag van helderheid wisselt en teslotte het W-vormige sterrenbeeld Cassiopeia. Met een telescoop zie je tussen de laatste twee sterrenbeelden een dubbele sterrenhoop met elk vele honderden lichtpuntjes…

 

Mocht het onverhoopt tijdens de Landelijke sterrenkijkdagen bewolkt of mistig zijn, dan vertonen we een reeks beelden van een onbewolkte hemel die de situatie van dat moment laat zien, tevens is het digitale planetarium weer in bedrijf, je komt dus nooit tevergeefs! En overdag is er maar één ster (onze Zon) te zien en onze zonnekijkers worden buiten gezet!

Deel de pagina met: