Zonnewijzers

BURGUM. Op RTV Kanaal 30: Gerhild van Rooij vertelt over beelden in Tytsjerksteradiel. De Burgumers K.R. Henstra (Streekmuseum) en P. Dijkstra (volks- of publiekssterrenwacht) legden de basis voor museum en sterrenwacht Observeum. Tijdens deze museumweek houden musea zich aan de RIVM voorschriften en zijn gesloten, maar in de museumtuin van Observeum, Menno van Coehoornweg 9 Burgum is nog van alles te zien.

Op een bakstenen sokkel staat een verticale hoepel die met vijf horizontale hoepels een bol vormt. De verticale middenas is een diagonale pijl waarvan de gouden punt en veer uit de bol steken. De middelste van de witte hoepels is goudkleurig met witte binnenzijde en in zwart de uren. Bij zon wijst de schaduw de juiste tijd aan.

 

Wij voegen daar graag aan toe, dat er ook nog een zonnewijzer in tegels op de grond te vinden is. Als je op de middelste balk gaat staan, de juiste maand vindt, dan geeft je schaduw de tijd aan. Er staat ook een prachtig grote molensteen en zeer oude stenen grafkisten die vroeger in een kerk lagen. De deksels daarvan vormden de vloer van de kerk. Deze werden in Duitsland besteld en per schip aangevoerd.

Deel de pagina met: