Wat is een UFO

UFO

Een UFO is een ongeïdentificeerd vliegend object (afkorting: Unidentified Flying Object) en een UFO is dus een ding waarvan je niet weet wat het is. Zodra je iets aan de hemel ziet bewegen waarvan je (nog) geen idee hebt wat het zou kunnen zijn, dan heb je een UFO gezien. Maar vaak is met een beetje speurwerk wél te achterhalen wat je hebt gezien. Dan is er geen sprake meer van een UFO, maar van een IFO. ( Identified Flying Object, oftewel een geïdentificeerd vliegend object).

 

De UFO-gekte stak in het midden van de twintigste eeuw de kop op toen straaljagerpiloot Kenneth Arnold schijfvormige objecten door het luchtruim zag bewegen. Sinds die tijd zijn er misschien wel honderdduizenden UFO-meldingen gedaan door mensen van over de hele wereld. Veel meldingen zijn verzameld door militaire organisaties en veiligheidsdiensten zoals de CIA, omdat men niet kon uitsluiten dat het misschien om onbekende vijandige wapens zou kunnen gaan. Er zijn zelfs verslagen van verongelukte UFO's (het beroemde Roswell-incident in New Mexico is het bekendste voorbeeld) met vreemde wezens aan boord.

In de praktijk blijken de meeste UFO-meldingen vrij snel herleid te kunnen worden naar een bekend atmosferisch of sterrenkundig verschijnsel. Denk aan vliegtuigen, satellieten, heldere meteoren, Thaise wensballonnen, vreemd gevormde wolken, halo's, bijzonnen, de planeet Venus, het internationale ruimtestation ISS, luchtballonnen, weerballonnen, vogels. Allemaal zijn ze als een UFO bestempeld, of (wanneer de waarnemer zijn fantasie de vrije loop liet) aangezien voor een buitenaards ruimteschip.

 

Vanzelfsprekend zijn er ook veel UFO-waarnemingen die nooit zijn opgehelderd. Bij een groot deel daarvan gaat het vrijwel zeker om verzonnen meldingen en grappen, maar een paar UFO-meldingen blijven toch nog steeds onverklaarbaar.

Overtuigende aanwijzingen of bewijzen voor de theorie dat onze planeet bezoek heeft gehad van buitenaardse ruimteschepen met intelligente wezens aan boord, ontbreken echter. Het lijkt dan ook verstandig om een echte (onverklaarbare) UFO voorlopig gewoon te laten voor wat het is: een ongeïdentificeerd vliegend object (we weten tenslotte niet alles!), in plaats van een gezochte 'verklaring' te presenteren als oplossing van het raadsel.

Deel de pagina met: