Orioniden


24 Oktober 2020 - Nacht van de Nacht

In verband met de beperkingen rond het coronavirus, organiseerden we dit jaar helaas geen activiteiten rond de Nacht van de Nacht bij Observeum. Wel leek het ons leuk voor een ieder thuis mee te doen, door op 24 Oktober de livestream te volgen en de andere dagen de buitenverlichting uit te zetten en zo zonder hinderlijk strooilicht naar de sterrenhemel te kijken.

Tussen 18 en 28 oktober doorkruiste namelijk de Aarde de baan van de Orionidenzwerm, dat zijn de resten van de befaamde komeet van Halley, die in 1985 dicht langs de Aarde scheerde, en passerende kometen laten resten in de ruimte achter. Onze Aarde beweegt in haar baan rond de Zon, dwars door een uitgestrekt gebied met stof- en gruisdeeltjes heen en de zwaartekracht zorgt er voor dat de stofdeeltjes met enorme snelheden in onze atmosfeer terecht komen. Door de wrijving van die deeltjes met luchtdeeltjes, verbranden die deeltjes: op die manier nemen wij vurige, snelle lichtsporen waar, we zien ‘vallende sterren’….

Na middernacht tot vlak voor de ochtendschemering was de beste tijd om deze vallende sterren te zien, hoog aan de zuidelijke hemel. Het punt waar de meteoren vandaan lijken te komen, -dat punt noemen we de radiant-, ligt tussen de sterrenbeelden Tweelingen en Orion. (op het sterrenkaartje onderaan deze pagina, bij de letter R).

Nog iets extra’s: rond vijf uur ’s morgens kon je drie planeten en een planetoïde vinden: laag in het oosten kwam de heldere Venus op, wat hoger (linksboven de ster Regulus van de Leeuw) was met een goede verrekijker of een telescoop planetoïde Vesta te zien, aan de westelijke hemel trof je de roodgekleurde buurplaneet Mars aan en links daarvan (daarvoor is opnieuw een kijker nodig) was de verre Uranus te vinden, deze groene gasreus staat zo’n drie miljard kilometer bij ons vandaan!, dat is twintig keer de afstand tussen de Aarde en de Zon!

Link voor de live stream op 24 Oktober te vinden op www.nachtvandenacht.nl/nieuws/livestream/

 

Programma aldaar op 24 Oktober.

19:00 - Lezing sterrenkunde speciaal voor kinderen van Jeffrey Bout

20:00 - Masterclass nachtfotografie van Johan van der wielen

21:00 - Masterclass sterrenkunde door Ambassadeur Govert Schilling

22:00 - Lezing effecten van lichthinder op mens en dier van Professor Joke Meijer

Orionidenzwerm

Deel de pagina met: