Hendrik Bulthuis

Hendrik met een vignet van de Bergumermeer Watersportvereniging op zijn pet.
Hendrik met een vignet van de Bergumermeer Watersportvereniging op zijn pet.

Zeilboot BM er

Hendrik Bulthuis (1892-1948), kapper te Burgum, verwierf grote bekendheid door z’n ontwerp van de zeilboot de “BM”. Een ruim 4,75 meter lang midzwaard bootje met een torentuig van 12 m2 en aangehangen roer. Daarbij beperkte hij de materiaalkosten en het bouwsysteem door een constructie te maken van smalle latten op blijvende spanten; slimme economische stappen, betaalbaar en eenvoudig.

 

Voor ieder betaalbaar: op 22 juni 1928 vertelt Hendrik Bulthuis de Watersportvereniging Bergumermeer dat hij een zeilbootje heeft ontworpen dat door een amateur gebouwd kan worden voor slechts f 100,-. Er was grote belangstelling voor deze boot vernoemd naar het Bergumermeer: BM. Enkele jaren later werd de iets ruimere 6 meter lange 16m2 klasse ontworpen. Door de afmetingen van de boot en het zeiloppervlak tot maximaal 16m2 te beperken, vermeed hij de door minister Treub ingestelde weeldebelasting. Het was een gaffelgetuigde boot met vaste kiel en doorstoken roer. Van deze boot zijn vele duizenden gebouwd en was destijds favoriet bij (wedstrijd) zeilers, verhuurders en zeilscholen. De Polyvalk heeft later deze positie ingenomen. Nadien ontwierp Bulthuis onder meer nog een vlot zeilende Bulthuisjol.

 

Geëerd: in Burgum zijn overal sporen van Hendrik Bulthuis terug te vinden. Burgum heeft een Bulthuisplein, op de naar hem vernoemde Bulthuissingel staat een gebouw in de vorm van een boot, er staan BM-er bankjes in de winkelstraat, een standbeeld bij de jachthaven, bij de Kruiskerk een grafsteen met een BM.

De nieuwste ode aan Hendrik Bulhuis is bij het naar hem vernoemde aquaduct, waar op het talud een stalen beeldhouwwerk staat van Ids Willemsma. Op uw weg via de Centrale As, lopend ten westen van Burgum, kunt u in dit beeld de prachtige lattenbouw, zeil en bootvorm van de BM zien.

 

BM zaal: in de Bulthuis expositie is zijn o.a. zijn gereedschap, attributen, foto’s, films , modelbootjes van zijn ontwerpen en een heuse gerestaureerde 12m2 BM uit 1931, genaamd “Notedop” tentoongesteld. Kom je verdiepen in het leven van Hendrik Bulthuis en bekijk zijn ontwerpen en prachtig gerestaureerde zeilboot van dichtbij.


Deel de pagina met: