Vaste exposities


Archeologie

Ontdek de Midden Steentijd tot de Middeleeuwen via archeologische opgravingen aan de Burgumer Mar en bij het Bulthuis-aquaduct. Een interactieve reis voor jonge bezoekers die nieuwsgierig zijn naar het leven van jager-verzamelaars aan het Bergumermeer en het ontstaan van Burgum rondom het klooster.

Bauke Miedema

De sterrenwacht opende in 1986, ooit begonnen met de passie van één man, Bauke Miedema. Een man met een boerenbedrijf en een wel heel bijzondere hobby. In onze sterrenwachtkoepel tonen we u foto’s, zijn zelfgemaakte lenzen en inmiddels vernieuwde telescoop die nog elke week in gebruik is op onze sterrenkijkavonden. 

Geologie

Tytsjerksteradiel is gelegen op een uitloper van het Drents plateau: in de prehistorie een goed leefbaar gebied voor jagers, vissers en verzamelaars. De bodemvondsten die wij tonen bestrijken een periode van vele duizenden jaren. Het huidige landschap is gevormd door ontginning tussen de 10e en 20e eeuw.

Hendrik Bulthuis

Bulthuis (1892-1948), beroemde kapper uit Burgum, verwierf faam met zijn ontwerp van de zeilboot "BM". De expositie toont een gerestaureerde 12m2 BM-er uit 1931, genaamd Notedop. Ontdek Bulthuis' unieke leven en de bijzondere kenmerken die zijn zeilbootontwerpen betaalbaar en toegankelijk maakten.

Minsken

Ontdek de 19e-eeuwse kloof tussen rijk en arm in onze expositie Minsken. Ervaar het contrast tussen welvarende en arme Friezen uit heidedorpen, met kleurrijke klederdracht, kostbare versieringen, gebruiksvoorwerpen en portretten. Ontdek ook de rol van het socialisme in die tijd.

Tickets
Bestel hier je toegangskaarten.

Deel de pagina met: