Bauke Miedema


Bauke Miedema

De sterrenwacht opende in 1986, ooit begonnen met de passie van één man, Bauke Miedema. Een man met een boerenbedrijf en een wel heel bijzondere hobby: sterrenkunde. In zijn vrije tijd studeerde hij niet alleen sterrenkunde, maar bouwde ook zijn eigen telescopen. Ook de telescoop in de koepel van onze sterrenwacht is een werk van zijn hand. Deze is inmiddels volledig gerestaureerd en herbouwd en voorzien van een bewegingsmechanisme en nog steeds in gebruik tijdens onze Sterrenkijkavonden. Wilt u meer weten over de Sterrenkijkavonden kijkt u dan onder de menu knop Sterrenkijken.

Een prachtig gedetailleerd verhaal over het leven van Bauke Miedema geschreven door Jelle Feenstra, vindt u door onderstaande link te klikken.

Video Bauke Miedema

Een mooie video waar u Bauke zelf hoort vertellen over zijn passie.

Telescoop

telescoop

De Miedema-telescoop in de grote koepel die u tijdens openingstijden kunt bezoeken en waar u tijdens de Sterrenkijkavonden ook zelf door heen kunt kijken naar de nachtelijke hemel, sterren, maan en planeten. Kijk op Activiteiten


Ook te zien bij het Observeum

geologie

Geologie

Tytsjerksteradiel was een uitstekend gebied voor jagers. Er zijn daarom veel bewoningssporen gevonden zoals vuurstenen werktuigen en een van de oudste wagenwielen van Nederland.

miedema

Bauke Miedema

De sterrenwacht opende in 1986, ooit begonnen met de passie van één man, Bauke Miedema. Een man met een boerenbedrijf en een wel heel bijzondere hobby.

bulthuis

Bulthuis

Ontdek het levensverhaal van Hendrik Bulthuis: de Friese kapper die de zeilboot betaalbaar maakte voor het grote publiek.

minsken

Minsken

In de expositie Minsken laten we u het contrast zien tussen goed boerende en arme Friezen uit de 19e eeuw. Daarnaast staan we stil bij het socialisme.