Lezing Gevangen in Friesland

Gevangen in Friesland

Uitnodiging voor een Historische Lezing

 

Wij zijn verheugd u uit te nodigen voor een intrigerende lezing getiteld "Gevangen in Friesland" gepresenteerd door de ervaren spreker Willem Helfrich. 

 

Datum: Zondag 21-04-2024

Tijd: 14:00 uur tot 16:00 uur

Leeftijd: 14+

Locatie: OBSERVEUM - Museum & Sterrenwacht Menno van Coehoornweg 9, 9251 LV Burgum 

Ticket: € 5,50 p.p. incl koffie en thee.

 

Willem Helfrich neemt u mee op een reis door de geschiedenis van het gevangeniswezen in Friesland, waar misdadigers al of niet schuldig tijdelijk werden opgesloten in blokhuizen, stadspoorten en verdedigingstorens tot aan hun berechting. De lezing belicht het verhaal over de strafgevangenis in Leeuwarden, aangevuld met unieke foto's die een visuele context bieden aan de historische vertelling.

 

De middag zal ook worden verrijkt met de nieuwste cijfers en inzichten over het hedendaagse gevangeniswezen, gepresenteerd door Willem Helfrich. Een unieke kans om de ontwikkelingen door de eeuwen heen te vergelijken en te begrijpen.

 

Over de spreker:

Willem Helfrich is een gerespecteerde gevangenisbewaarder met twintig jaar ervaring in het vak. Zijn diepgaande kennis en persoonlijke ervaringen maken hem een boeiende spreker die het publiek zal meenemen op een reis door de geschiedenis van de cipier. 

 

Wij verheugen ons op uw komst en op een inspirerende middag vol kennis en inzichten met de mogelijkheid om dit boeiende onderwerp met u te delen.

Terugblik

Vandaag was er in het #Observeum het 2e deel van drie lezingen over het #gevangeniswezen in #friesland, door voormalig gevangenbewaarder Willem Helfrich, voorzitter van online museum #blokhuispoort en sinds januari 2024 p.r. coördinator van het Observeum. 

De lezing, Gevangen in Friesland, ging van de diverse straffen door de eeuwen heen, tot de soorten gevangenissen en hoe gevangenen behandeld werden. Met name de totstandkoming van de Blokhuispoort in Leeuwarden werd belicht en wist u dat er in Buitenpost ook arrestanten opgesloten werden in een zogenaamd "Hûnegat" (Hondengat)? 

Een apart (waargebeurd) verhaal was dat van een zekere Adri Lodder, die zelfmoord wou plegen. Toevallig was medegevangene Dokter O bereid om hem wat te geven, in ruil voor een bekentenis dat hij de vrouw van Dokter O had vermoord... 

Op zondag 27 mei staat de derde lezing op de planning en die gaat over Middeleeuwse straffen. U kunt via de agenda reserveren, of anders bellen met 0511 465544. Het is zeker de moeite waard!

Deel deze pagina met: