Archeologisch Steunpunt Midden Steentijd


Op vrijdag 19 oktober 2018 opende gedeputeerde Johannes Kramer samen met wethouder Rommert Dijk het Archeologisch Steunpunt over de Midden Steentijd in OBSERVEUM museum & sterrenwacht Burgum. Dit deden zij door - symbolisch - hun weg te banen door het oerbos op de hoge zandgronden van de Noordelijke Friese Wouden. Zij ontdekten zo het 8.000 jaar oude kamp van jagers en verzamelaars aan de oever van de Burgumer Mar. In de nieuwe tentoonstelling binnen de muren van het geheel gerenoveerde Observeum is deze nederzetting deels herbouwd  en kan men een rieten woning, kleding, werktuigen en ‘kookeiland’ van deze oer- Burgumers zien, Jagers verzamelaars waren.

 

Marcel Niekus presenteerde op dezelfde dag zijn nieuwe boek,  geschreven met medeauteur Yuri van Koeveringe,  en gebaseerd op 40 jaar wetenschappelijk onderzoek naar aanleiding van opgravingen aan de Burgumer Mar.  Dit prachtig geïllustreerde boek  is voor slechts € 15,90 verkrijgbaar aan de balie van het Observeum, of bij de boekhandel in Burgum. 

 

De expositie voert je door de Midden Steentijd, aan de hand van de Archeologische opgravingen aan de Burgumer Mar en bij het Bulthuis-aquaduct. Het is een zeer aanschouwelijk en interactief gebeuren, in het bijzonder geschikt voor de jonge museumbezoeker die meer wil weten over de jager-verzamelaars die aan het Bergumermeer hebben gewoond.

argeologie