Jan van der Meulen

Jan van der Meulen

Pas op hoge leeftijd en na jaren van twijfel durft Jan van der Meulen uit Burgum zichzelf kunstenaar te noemen. Dat betekent dat de creatieve drang altijd aanwezig is. "Ik laat mijn kwasten met acrylverf er op los. Ook verzamel ik al jaren allerlei dingen die anderen weggooien en verwerk deze in kunstobjecten in allerlei maten en vormen. En zoals altijd verrast het resultaat mijzelf. Het besluit dat het af is, is volgens mij één van de moeilijkste momenten in de beeldende kunst." 

 

'Spirit of te Rainbow’ is de naam van deze wissel expositie. Beeldend kunstenaar en kunstschilder Jan van der Meulen vertelt: "Als leerling in de lithografie kwam ik in contact met een oude drukker en zijn echtgenote. Hij groot en onbeholpen, zij tenger met een gezicht als een engel. Hun zoon was luchtfotograaf in de oorlog en is in 1943 na een missie nooit meer thuisgekomen. Hun verdriet heeft mij diep geraakt. Ik besloot daarom het werk in deze tentoonstelling op te dragen aan alle mensen die zo’n groot verdriet als een vermissing hebben meegemaakt. En als slagroom op de taart aan personen met een andere geaardheid als wij, maar die niet anders zijn." 

Jan van der Meulen

"Ineens zit het in mijn hoofd. Ik ga een vliegtuig maken! De wielen zijn er, ooit van iemand gekregen. Nu verzamel ik al jaar en dag van allerlei dingen die anderen weggooien, ook heb ik van de bouwmarkt toestemming om af en toe wat mee te nemen uit hun afvalbakken, de apotheek belt me als er rollen gips over datum zijn. Ook maak ik van behanglijm en poedercement een kleiachtige substantie die keihard opdroogt en niet hoeft te worden gebakken. Als het skelet klaar is laat ik mijn kwasten met acrylverf er op los. Dan ben ik klaar! Ik ga zitten en bekijk mijn werk en dan beleef ik een haast niet te geloven moment. Dit moet een incarnatie zijn van het vliegtuig uit het verhaal dat ik hoorde van de oude offsetdrukker toen ik 15 jaar oud was."

Jan van der Meulen

Kleurrijke schilderijen en ruimtelijke objecten worden afgewisseld met werken vol emotie die het hart van u als bezoeker en kunstminnaar zeker zullen raken.

Jan van der Meulen
Jan van der Meulen

Deel de pagina met: