75 Vrijheid

Jubileum herinnert aan de waarde van vrijheid. 5Mei, Nederland herdenkt de bevrijding, en viert 75 jaar vrijheid. Dit jaar kunnen we u geen mooie tentoonstelling bieden, maar natuurlijk wel online met foto’s laten zien hoe we dit 5 jaar geleden vierden

Een jeep uit de Tweede Wereldoorlog stond tijdens de opening van de expositie in Observeum sterrenwacht en museum in Burgum. Er kwamen 5 jaar geleden twintig Canadese veteranen die destijds Friesland hadden bevrijd naar Leeuwarden, voor de laatste keer. Op 2 mei kwamen ze aan in Nederland. Voor hun verblijf was een speciaal vrijheidsprogramma samengesteld.

BURGUM – Het is vijfenzeventig jaar geleden dat Friesland werd bevrijd van de Duitse bezetting. 15 April 1945 is de officiële Bevrijdingsdag van de Friese provincie. Het Observeum sterrenwacht en museum in Burgum, wijdde een expositie aan ’70 Jaar vrij’.

Ook het unieke verhaal van de 87-jarige Burgumer Jaap Boskma die hielp bij het bouwen van een noodbrug in zijn woonplaats. Daarmee was hij een belangrijke schakel bij de bevrijding van Burgum. Zijn verhaal vind u onder deze link: https://www.actiefonline.nl/nieuws/nieuws/16422/boskma-bouwde-noodbrug-burgum

 

In datzelfde dorp was drukker Jan Steegstra actief voor het verzet door illegale bladen te drukken, zoals Vrij Nederland (de Noordelijke editie). Zijn verhaal vindt u onder deze link https://www.actiefonline.nl/nieuws/specials/16424/grote-behoefte-aan-ongecensureerde-berichten

Jubileum herinnert aan de waarde van vrijheid

“Sta eens stil bij wat vrijheid voor jou betekent.” De uitnodiging komt van Tones Meijer van Streekmuseum Burgum. Hij stelde de tentoonstelling ’70 jaar vrij’ samen, over de bevrijding in Ty-tsjerksteradiel, Achtkarspelen en Dantumadiel, allemaal rond 15 april en dus vandaag precies zeventig jaar geleden.

 

Tekst: Marije Blacquière

Foto’s: Klaas Rozema, Pieter Dijkstra

 

Zaal vol herinneringen

De vitrinekasten in het Streekmuseum tonen objecten uit de Tweede Wereldoorlog.

Voedselbonnen, identiteitskaarten, wapens, helmen en emblemen met hakenkruizen zijn een greep uit de vele spullen die het museum in bruikleen kreeg van veelal verzamelaars.

 

Zo kwam Tones Meijer, samensteller van de tentoonstelling, ook aan een originele Canadese motorfiets, voorzien van regimentsnummer 44. Dat nummer staat voor de Royal Canadian Dragoons, de groep Canadezen die het Noorden kwam bevrijden. Ook is er een echte jeep te zien, van garagehouder Bouke Sinnema uit Burgum, en vele miniatuurversies van alle voertuigen waar de Canadezen mee reden.
Foto’s van blije bevrijde mensen geven de tentoonstelling een persoonlijke noot. Afbeeldingen van kapotgeschoten gebouwen tonen de grote materiële schade die de oorlog met zich meebracht.

 

 

Café Lâns ‘t Wetter in Skûlenboarch werd zwaar getroffen. “Nederland zag Duitsland opbloeien” NSB voor betere economie.

 

Het verlangen naar een goed draaiende economie was een belangrijke factor bij de opkomst van de NSB in Nederland. “De Nederlanders zagen hoe Duitsland weer opbloeide na de Eerste Wereldoorlog en de economische crisis van eind jaren twintig”, brengt Tones Meijer in herinnering. “Ze waren bezig met wederopbouw en er kwam weer werkgelegenheid. Zo’n systeem moesten wij ook hebben, vonden velen. We gebruiken vandaag de dag nog steeds uitvindingen van Hitler, zoals ons sociaal systeem en pensioenen. Maar door zo op het ‘eigen volk’ te gaan focussen ging het respect voor elkaar verloren, met alle gevolgen van dien.”

 

Mensen spraken zich uit met symbolen “Wij zijn anti-Duits” In de oorlog verlangden mensen ernaar zich uit te spreken, aan te geven dat ze anti-Duits waren. Ze maakten juwelen van munten waar de koningin op stond afgebeeld. De Duitsers gingen dit bij wet verbieden, waarna mensen ze aan de binnenkant van hun jasje droegen. Dergelijke juwelen waren te zien in de expositie ’70 jaar vrij’.

 

Ook V-tekens, bijvoorbeeld op het revers, waren een symbool van protest. De letter V werd in de oorlog een symbool van verzet tegen de Duitse bezetting. De letter stond voor ‘victoire’ in het Frans en ‘vrijheid’ in het Nederlands. De BBC besloot de letter te gebruiken in een campagne tegen de Duitse bezetting, ‘V for Victory’. Radiouitzendingen naar Europa begonnen vanaf dat moment met de begintonen van de vijfde symfonie van Beethoven, die overeen bleken te komen met het morseteken voor de letter V.
De Britse eerste minister tijdens de oorlog, Winston Churchill, begon met het maken van het V­-teken met zijn vingers, het zou zijn handelsmerk worden.

 

Meer verhalen en details kunt u opzoeken in de zoekmachine van de pagina onder deze link van weekblad Actief https://www.actiefonline.nl/nieuws/nieuws/16418/70-jaar-vrijheid-jubileum-herinnert-aan-de-waarde-van-vrijheid

 

Deel de pagina met: