Terugblik Lezing Middeleeuwse straffen

Een unieke lezing getiteld "Middeleeuwse straffen". Doodstraf, Lijfstraf, Schandstraf, Geldstraf en Verbanning, gepresenteerd door de deskundige spreker Willem Helfrich.

 

Zondagmiddag 26-04-2024 was er in het Observeum de derde lezing over het gevangeniswezen in (met name) Friesland. Spreker Willem Helfrich, zelf voormalig gevangenbewaarder en naast zijn functie als P.R. Coördinator voor het #Observeum, ook voorzitter van Museum #blokhuispoort, hield het publiek een interessante spiegel voor over de straffen die de mensheid door de eeuwen heen bedacht en uitgevoerd heeft.

Een paar honderd jaar geleden werden er nog publiekelijk executies uitgevoerd, wat voor het publiek een volksvermaak was, totdat men overging op “minder” extreme straffen, zoals vergassing of het vuurpeleton. In de Blokhuispoort van Leeuwarden bevond zich ooit ook de Pijnigingstoren, vernoemd naar de pijnbank die er destijds stond. 

 

Ook geestelijk werden (en worden) mensen nog gestraft, waarbij ondertussen de vraag rijst: Waarom?? Wie bedenkt de straffen en welke invloed heeft dat op de persoon. Conclusie: Geef elkaar ook eens een compliment en wees lief voor elkaar!

 

Met deze boodschap werd de derde lezing over het gevangeniswezen afgesloten. Dhr. Helfrich kan ook geboekt worden voor lezingen, of eventueel een rondleiding door de Blokhuispoort. Tekst Erik Koster

 

Deel deze pagina met:

Reactie schrijven

Commentaren: 0