Tijd van herdenken

Herdenken
Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman. Foto: Actief Media

Leerlingen cbs De Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman

De tijd van herdenken en bevrijding is elk jaar, meer dan ooit in deze tijd van oorlogen, een tijd om samen met oud en jong stil te staan bij wat er in de Tweede Wereldoorlog gebeurd is. Afgelopen vrijdag legden scholieren van cbs De Arke stenen bij het herdenkingsmonument van Paul Kaufman. Ook organiseerde de kuiergroep van het Observeum vorige week een bijzondere wandeling naar de ‘Stroffelstienen’ in Burgum, waar Joodse onderduikers Paul en Klara Kaufmann tijdens de Tweede Wereldoorlog schuilden.

Leerlingen van groep 8 ‘De Reinbôge’ en ‘Ít Partoer’ namen deel aan de educatieve wandeling, die langs de onderduikadressen op de Westersingel en de Noordersingel voerde. De stroffelstienen, struikelstenen genoemd, zijn kunstwerken van de hand van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, met een uniek kenmerk: de opschriften zijn in het Fries.  Lees het verslag van Actief

Verslag kuiergroep

De stroffelstienen kuier

Samen met leerlingen (groep 8) en begeleiders van het Partoer en de Reinboge hebben we een wandeling gemaakt. (totaal 60 pers. ) De route ging over Westersingel en Noordersingel en Lohmanlaan. Tijdens de wandeling kwamen we huizen tegen waar mensen zich verstopten (onderduiken) voor de Duitsers. In de timmerwerkplaats moest de hond zijn hok delen met onderduikers. Jacob Franke, de fotograaf zat, als hij moet onderduiken tussen zolder en vloer van erker en balkon. Op de Lohmanlaan kwamen we de Stroffelstienen tegen. Hier hebben we vertelt waarom die stenen daar lagen en het trieste verhaal wat die stenen willen vertellen. Het verhaal van de Paul en Klara Kaufmann. Het waren Joden uit Amsterdam, die moesten onderduiken. Het waren spannende tijden voor de fam. Kaufmann , maar ook voor de fam.Pietersma hun gastheer en gastvrouw. Toen Paul Kaufmann was overleden had de fam. Pietersma en groot probleem. Met valse papieren is hij op het kerkhof begraven . Toen de grafrechten van het graf waren verlopen, kwam de steen in de tuin op Lohmanlaan 1. Zo wordt de herinnering aan deze Joodse onderduiker levend gehouden. De leerlingen mochten een steen leggen bij de grafsteen van Paul Kaufmann in de tuin van de fam. Pietersma (kleinzoon). Het is een oud Joods gebruik. Een steen te leggen op de plek waar een dierbare is begraven. 

De leerlingen vonden het leerzaam, hadden verhalen gehoord van Burgum in oorlogstijd of hun huis waar ze woonden. Laten we de verhalen doorvertellen!

Deel deze pagina met:

Reactie schrijven

Commentaren: 0