Maand van de geschiedenis

maand van de geschiedenis
lees meer op de website: Maand van de Geschiedenis

Thema 2025

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Samen met talloze musea, bibliotheken, boekhandels, archieven en andere culturele instellingen organiseert de Maand activiteiten door het hele land. Onder het motto 'Ontdek gisteren, begrijp vandaag' brengen we in oktober geschiedenis voor het voetlicht. In 2025 staat het thema 'Natuurlijk' centraal.

 

In een tijd waarin de verhoudingen tussen mens en planeet op scherp staan, duiken wij de geschiedenis in. We werpen licht op de ontwikkeling van onze omgang met de natuur en ons beeld ervan door de jaren heen.  

 

Het thema van de Maand van de Geschiedenis 2025 is: ‘Natuurlijk’. 


Thema 2025 "Natuurlijk"

Museum & Sterrenwacht Burgum neemt deel aan de Maand van de Geschiedenis, en dit jaar draait alles om het thema 'Natuurlijk'! Dit is dé kans om te ontdekken hoe de natuur en geschiedenis onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Het thema "Natuurlijk" voor de Maand van de Geschiedenis 2025 biedt een prachtige gelegenheid om de relatie tussen de natuur en de mensheid te verkennen, zowel in een museum als in een sterrenwacht. 

 

Archeologie onthult niet alleen het verleden, maar helpt ons ook te begrijpen hoe mensen zich eeuwenlang hebben aangepast aan hun natuurlijke omgeving. In Museum Burgum kun je zien hoe onze voorouders in harmonie met de natuur leefden, hoe ze gebruik maakten van natuurlijke materialen en wat we daarvan kunnen leren voor een duurzamere toekomst. Van oude landbouwtechnieken tot ecologische bouwmethoden, hun kennis is relevanter dan ooit.

 

En terwijl archeologie de aarde doorzoekt, richt de Sterrenwacht zich juist omhoog. Onze voorouders gebruikten de sterren als hun natuurlijke kompas, voor navigatie en als kalender. Ontdek hoe de wisselwerking tussen natuur en universum ons door de eeuwen heen heeft begeleid.

 

Laat je inspireren door de kracht van de natuur in het verleden, en bezoek Museum & Sterrenwacht Burgum. Hier ontdek je hoe onze geschiedenis ons nog steeds helpt om natuurlijk te leven!

 

Activiteiten in oktober

Sterrenkijken op de vrijdag- en zaterdagavond bij helder weer, bezoek aan de sterrenwacht, het digitaal planetarium en het museum. Dinsdag t/m zondagmiddag is in het museum en in de sterrenwacht van alles te bewonderen voor jong en oud.

 

Openingstijden in oktober

Dinsdag t/m zondag: 13:00-17:00 uur

Vrijdag- en zaterdagavond: 19:00-22:00 uur

Maandag gesloten

 

Praktische informatie

Datum: 1 okt - 31 okt 2025

Locatie: Menno van Coehoornweg 9, 9251 LV Burgum

Kosten: volwassenen € 5,00 / kind 6-17 jaar € 3,00 / kinderen t/m 5 jaar en houders Museumkaart gratis

tickets

Archeologie en de Natuur: Een Dubbelzijdige Invloed

 

Archeologie speelt een cruciale rol in het behoud van historische resten voordat nieuwe bouwprojecten van start gaan. Dit proces heeft zowel positieve als negatieve effecten op de natuur. Voordat grond bebouwd kan worden, is archeologisch onderzoek noodzakelijk om oude sporen en voorwerpen veilig te stellen. Hoewel dit onderzoek vaak leidt tot verstoring van de natuurlijke omgeving, biedt het ook waardevolle inzichten in het verleden. 

Negatieve Invloeden op de Natuur 

Tijdens archeologisch onderzoek wordt de natuur vaak 'vernield' omdat de grond volledig wordt omgewoeld. Dit kan leiden tot verlies van natuurlijke habitats en biodiversiteit. Bovendien, wanneer de bouw van woningen begint, verdwijnt een stukje natuur definitief. 

Positieve Inzichten uit Archeologie 

Aan de andere kant biedt archeologie belangrijke informatie over historische bewoning en handelsroutes. Door gevonden voorwerpen kunnen we leren over de levenswijze van vroegere bewoners en hun interacties met de omgeving. Deze kennis kan helpen bij het herstel van biodiversiteit door advies te geven over geschikte beplanting voor insecten en vogels. 

Historische Overlevingstechnieken en Moderne Toepassingen 

Recent onderzoek heeft aangetoond dat Homo Sapiens zo'n 41.000 jaar geleden kosmische uv-straling kon overleven dankzij innovatieve strategieën, terwijl Neanderthalers langzaam uitstierven. Homo Sapiens gebruikten oker, een geel pigment, als bescherming tegen de zon en woonden in grotten om uv-straling te vermijden. Deze technieken kunnen ons helpen bij het ontwikkelen van alternatieven voor moderne zonnebrandcrème, die vaak schadelijke stoffen bevat en bijdraagt aan ontbossing voor palmolieproductie. 

 

Invloed van de Industriële Revolutie
Sinds de industriële revolutie heeft de moderne mens veel afval in de natuur gedumpt, wat aanzienlijke gevolgen heeft gehad. De opkomst van machines en fabrieken leidde tot meer werkgelegenheid, maar ook tot dichtbevolkte steden met weinig aandacht voor de natuur. Gelukkig zijn er tegenwoordig nieuwe inzichten die steden en dorpen meer natuurvriendelijk maken.

 

Conclusie
Archeologie biedt niet alleen inzichten in het verleden, maar ook in natuurlijke producten die we in de moderne tijd kunnen gebruiken om het milieu minder te belasten. Door te leren van historische technieken en vondsten kunnen we duurzamere keuzes maken voor de toekomst.

Teksten: E.K


Terugblik 2024 Echt nep

We kijken terug op een prachtig thema: "Echt nep" . (De aarde is plat)


Deze pagina delen met: