Observeum Planetarium

 

Wij heten iedereen welkom in ons nieuwe Planetarium. Laat je meevoeren langs de planeten van het zonnestelsel, of ontdek de wonderen van het heelal.

 

Onder een koepel van 4m doorsnede maken wij gebruik van 360 graden beeld om een realistische weergave van de sterrenhemel te laten zien. Daarnaast vertonen we HD filmmateriaal over de wonderen van het heelal.

 

 

Bij slecht weer is het mogelijk de actuele sterrenhemel te bekijken. Kijk onder 'Activiteiten' voor het actuele programma. Tevens is een bezoek aan ons Planetarium uitermate geschikt voor scholen.

 Te zien in het museum

Archeologie

Tytsjerksteradiel was een uitstekend gebied voor jagers. Er zijn daarom veel bewoningssporen gevonden zoals vuurstenen werktuigen en een van de oudste wagenwielen van Nederland.

Bauke Miedema

De sterrenwacht opende in 1986, ooit begonnen met de passie van één man, Bauke Miedema. Een man met een boerenbedrijf en een wel heel bijzondere hobby.

 

Bulthuis

Ontdek het levensverhaal van Hendrik Bulthuis: de Friese kapper die de zeilboot betaalbaar maakte voor het grote publiek.

 

 

Minsken

In de expositie Minsken laten we je het contrast zien tussen goed boerende en arme Friezen uit de 19e eeuw. Daarnaast staan we stil bij het socialisme.