In Memoriam Kees van der Werf.

Helaas, op 68 jarige leeftijd moesten we afscheid nemen van een vriend en vrijwilliger van Observeum: Kees van der Werf. Een originele naam omdat z’n voorgeslacht en vader een werf had aan de vaart ten noorden van Heerenveen.

Kees koos zeker deze richting niet en ging in eerste instantie de horeca in en zich daarin scholen als kok. Na een periode van restaurants, o.m. in Rijs, werd hij kok bij de voorlopers van het MCL, zoals Triotel en dergelijke.

Onze relatie kwam via de partners Neeltje en Tommy en hun nachtdiensten op “Berchhiem”, zo’n 20 jaar terug. We dronken wel eens wat over en weer of prikten een vorkje buiten de deur. Soms liet de kwaliteit te wensen over en uitte Kees dat hij dat als kok zelf beter kon. Dat hebben we zo ook jaren wisselend gedaan. Met dien verstande dat we Kees z’n culinaire prestaties niet of moeilijk konden overtreffen of zelfs evenaren. Gelukkig hebben we daar nog mooie beelden van, die de goede tijden in herinnering houden. Kees en Neel gingen ook wel eens mee op ons zeiljacht. Dat leek hen ook wel wat, maar dan zonder mast. Na een aantal proefvaarten maakten ze hun eigen keus en kwam er zo’n 4 jaar terug (Kees ondertussen in de ”VUT”) een motorkruiser van ruim 8 meter. Prima om mee te varen en te overnachten vanuit jachthaven Kuikhorne. Favoriet waren de vrije stekjes langs de Zwemmer of bij de Hooidammen.

Toen de uitslag van de kanker in de nazomer 2018 slechter bleek na een eerdere kuur al in dat voorjaar, had Kees nog een wens: met een sloep door de Alde Feanen. Dat hebben we gevieren ingepland op een mooie nazomerdag. Lekker rondtoeren door het natuurgebied en picknicken met stokbrood en een wit wijntje aan de Rengerspôle. Verder een vaart door Grou, Irnsum, via de Grouster Ee en Hooidammen, hun geliefde plekje, terug naar Earnewâld. De verhuurder belde al, maar voor Kees kon die mooie dag niet lang genoeg duren. Het zou helaas ook de laatste varens dag blijken te zijn.

Wel hebben we iets eerder nog een mooie fietsdag mogen beleven toen we met de caravan in 2018 in Appelscha stonden en we (Kees elektrisch) via de heide route Veenhuizen bezochten. Aansluitend een lopend buffet bij de lokale Chinees: voor Kees weer een heerlijke beleving.

Andere hobby’s waren, behalve koken, zendamateur zijn met morse tekens voor wereldwijd contact. Ik dacht altijd vast in militaire dienst geleerd op de basis Vlieland, maar het bleek later zijn interesse te hebben gewekt. Hij was op het eiland natuurlijk….defensie kok.

Op het gebied van pc en internet was Kees goed ontwikkeld en bij de tijd. Samen met hem hebben we de eerste website ontworpen voor ’t Nut Bergum. Voorwaar voor de oudste Burgumer vereniging, meer dan twee eeuwen, een hele vooruitgang. Met dank aan Kees.

Het gaat te ver om een opsomming van gezellige momenten met Kees en Neel te benoemen, maar we zullen zeker deze bourgondische vriend missen, die daarmee een leegte achterlaat in onze relatie en zal bestaan uit de foto’s en herinneringen.

Kees z’n uitspraak: ‘as de smaak foart is, is der neat mear oan…. ‘. En zo moest hij steeds meer inleveren. Samen zijnd met Neel, is hij rustig heengegaan op zondagavond 7 april 2019.

Heel veel sterkte gewenst Neeltsje.

Taeke en Tommy Doevendans