Hans Molema van het Observeum geeft in 2018 uitleg over de sterrenhemel in de net opgeknapte Rabobank Drome Koepel. Foto: Marchje Andringa Hans Molema van het Observeum geeft in 2018 uitleg over de sterrenhemel in de net opgeknapte Rabobank Drome Koepel.
Hans Molema van het Observeum geeft in 2018 uitleg over de sterrenhemel in de net opgeknapte Rabobank Drome Koepel. Foto: Marchje Andringa Hans Molema van het Observeum geeft in 2018 uitleg over de sterrenhemel in de net opgeknapte Rabobank Drome Koepel.

Hans Molema van het Observeum geeft in 2018 uitleg over de sterrenhemel in de net opgeknapte Rabobank Drome Koepel.

Foto: Marchje Andringa

 

Nu zijn er nog 2500 sterren te zien vanuit het Observeum in Burgum, maar met een nieuwe wijk naast de deur nog hooguit zestig

 

 

De plannen voor nieuwbouw op het terrein van manege Heechhiem betekenen het einde van het Observeum in Burgum, aldus Henk Plantinga van het streekmuseum en de volkssterrenwacht.

Het college van B en W van Tytsjerksteradiel maakte onlangs bekend dat Burgum er 68 huizen bij krijgt. Twintig ervan komen aan de Kloosterlaan-Noord en 48 op het terrein van manege Heechhiem.

Aan de bezwaren van omwonenden en het Observeum (beter bekend als volkssterrenwacht) werd in het besluit voorbijgegaan. Vandaar dat Plantinga tijdens het Iepen Poadium van de gemeente de consequenties nog eens helder op een rij zette.

Lichtvervuiling en luchtwervelingen

Nu zijn er op een onbewolkte nacht 2500 sterren te zien met de sterrenkijker, met een complete woonwijk in de buurt zullen het er vijftig tot zestig zijn. De lichtvervuiling van de huizen, de straatlantaarns, het verkeer: het heeft allemaal invloed op de zichtbaarheid van de sterrenhemel.

Daarbij wordt het zicht ook nog eens gehinderd door ,,luchtwervelingen” als gevolg van het stoken van de huizen. Oftewel: met een woonwijk naast de deur, kan het Observeum beter sluiten.

Vrijwilligers

Verhuizen is geen optie wat Plantinga betreft. In de afgelopen negen jaar is met man en macht gewerkt aan het bij de tijd brengen van de sterrenwacht en het museum. ,,Dat is allemaal gebeurt met behulp van vrijwilligers. We kunnen ze niet vragen dat nog eens te doen, ook gezien hun leeftijd.” Velen zijn al gepensioneerd.

Locatiekeuze

De locatiekeuze voor de nieuwbouw staat volgende week op de agenda. Ook omwonenden maakten nogmaals hun bezwaren tegen de locaties kenbaar tijdens het Iepen Poadium. De woningen zijn toegekend aan Tytsjerksteradiel als compensatie voor de hogere kosten door de aanleg van de Sintrale As.

In totaal mocht Burgum 250 woningen bouwen voor de nieuwe woonwijk De Warren. Die plannen stuitten ook op bezwaren waarna de raad het plan uiteindelijk schrapte. Het merendeel van de contingenten werd overgeheveld naar de dorpen in Tytsjerksteradiel.