Perseïden meteoren zwerm

 

 

Kom u donderdagavond 12 augustus ook naar Observeum - museum & sterrenwacht Burgum?

 

We zijn s 'avonds open van 20:00 tot 24:00, en gaan kijken naar de Perseïden meteorenzwerm. het is de bekendste meteorenzwerm van het jaar en vanaf 22:00 uur kunnen we dus zogeheten vallende sterren zien. Ook Saturnus vlak naast de Maan en Arcturus, helder oranjegeel aan de westelijke hemel, zijn bij heldere hemel goed waarneembaar.

 

Wat is eigenlijk een vallende ster?

 

'Vallende ster' is eigenlijk een foute benaming, want het lichtverschijnsel heeft niets met sterren te maken. Het ontstaat wanneer een klein ruimtesteentje met hoge snelheid de dampkring van de aarde binnendringt; officieel een meteoor geheten. Door de enorme wrijvingswarmte verdampt het steentje, en beginnen de luchtmoleculen in de dampkring te gloeien. Het verschijnsel ontstaat dus niet op grote afstand in het heelal, maar hoog in de aardse atmosfeer.

 

Als u deze nacht vanaf een donkere plek gedurende langere tijd naar de sterrenhemel kijkt, is de kans groot dat u meerdere 'vallende sterren' ziet.  Want het is het hoogtepunt van de Perseïden meteorenzwerm. Het is alsof een sterretje met vrij hoge snelheid langs de hemel schiet. Het verschijnsel duurt meestal niet langer dan een paar seconden. Volgens een oud volksgeloof mag je een wens doen wanneer je een vallende ster ziet.

 

Komt u ook? u bent van harte welkom. Tip: neem een luie tuinstoel mee, dan kun u lekker achterover hangend naar vallende sterren speuren.

I.v.m. grotere belangstelling dan verwacht, is er extra ruimte beschikbaar gesteld voor deze avond. U kunt alleen nog telefonisch reserveren voor een plek. Bel 0511 465544 tussen 09:00 en 17:00 of na 20:00 om te zien of u nog bij ons terecht kunt.