DE ZONSVERDUISTERING VAN 10 JUNI 2021

 

foto Door Collega Sharona Peetsma

 

 

Als het Nieuwe Maan is, dan wordt de van ons afgekeerde - en dus onzichtbare - achterzijde van de Maan door de Zon verlicht. Dit betekent dat de Zon, de Maan en de Aarde op één rechte lijn staan. De Maan schuift vanaf de Aarde gezien precies voor de Zon langs en dit gebeurt elke vier weken weer, om precies te zijn: elke 29 dagen, 12 uur en 44 minuten. Want zò lang doet de Maan erover om van onze planeet uit gezien precies tussen de Zon en de Aarde door te bewegen. Op donderdag 10 juni a.s., om 12.52 uur Midden Europese Zomer Tijd gebeurt dat opnieuw... Het bijzondere van deze passage is dat de (kleine) Maan de fel verlichte zonneschijf gedeeltelijk bedekt. Het hangt overigens wel af van welke plek je de Zon en de voorbij schuivende Maan waarneemt. Op het noordelijk halfrond staat de Zon hoog aan de hemel, maar als je op hetzelfde moment vanaf het zuidelijk halfrond waarneemt, dan kijk je letterlijk ònder de Maan door… Daarom kun je de verduistering van 10 juni het beste vanuit streken rond de Noordpool bekijken. Vanuit Europa is er op die dag rond het middaguur een gedeeltelijke zonsverduistering zichtbaar. In Noordelijk Canada, Groenland en delen van Rusland is de verduistering ringvormig en dat komt doordat de Maan deze keer in zijn ellipsvormige baan wat verder van de Aarde is verwijderd dan gemiddeld.

 

Vanuit onze provincie zie je de Maan tussen 11:20 en 13:31 uur voor de bovenste helft van de Zon langs schuiven; in andere delen van ons land kunnen de tijdstippen enkele minuten verschillen. Tijdens het maximum van de verduistering, rond 12:22 uur, is bijna 30 procent van de middellijn van de Zon door de Maan bedekt. Om het verschijnsel veilig te bekijken, is een eclipsbril nodig. Zo’n brilletje heeft een speciaal filter dat het felle zonlicht en gevaarlijke straling blokkeert. Een goede las-bril kan ook, maar gebruik geen andere “filters” zoals een CD-schijfje, een met roet bedekt glaasje of een zonnebril…. Rechtstreeks naar de Zon kijken is ronduit gevaarlijk, je ogen kunnen onherstelbare schade oplopen! Niet doen dus! Als je de verduistering door een verrekijker of telescoop (zie foto hieronder) wilt bekijken, dan raden we je aan om dat zeker nooit te doen, want alleen met behulp van speciale filters is het verschijnsel veilig te bestuderen.

 

Het ziet er naar uit dat de corona-maatregelen vanaf zaterdag 5 juni versoepeld zullen worden, let dus op berichten hierover vanuit de regering en volg de regels en aanwijzingen stipt op. Als alles goed gaat dan is ook het Observeum aan de Menno van Coehoornweg 9 te Burgum tijdens de verduistering (op donderdag 10 juni tussen 11:00 en 14:00 uur) voor belangstellenden geopend! Reserveer en spreek af via onze website: www.observeum.nl of via de telefoon 0511-46 55 44. We zetten telescopen en een speciale zonnekijker (allemaal met passende filters!) gereed, zodat iedereen de gebeurtenissen op een veilige manier kan volgen.

 

Omrop fryslan was bij Observeum! meekijkend naar de eclips.

Donderdag 10 juni was voor het eerst dit jaar dat we weer een dag hadden zoals we die kennen van voor de Covid19 periode. 

Een heldere dag , een gedeeltelijke zonsverduistering en een volgeboekt programma. En journalisten die aan en af liepen met camera’s, aantekenboekjes en opnameapparatuur. Helaas zaten we nog wel met een beperking op het aantal bezoekers dat we mochten toelaten. We moesten dan ook nog tientallen bellers teleurstellen.  Met het blote oog was ver niets van de gedeeltelijke verduistering te merken misschien vandaag, maar door veen speciaal brilletje de telescopen met zonnefilter was het onvoorstelbaar mooi!  Om 11:18 uur kwam de zwarte cirkel (de donkere kant van de maan voorzichtig aankruipen en voltooide haar baan voor de zon langs om 13:31 uur. 

Genoeg tijd dus voor iedereen die een kaartje had weten te bemachtigen om met een brilletje en door de verschillende kijkers met zonnefilter de maan voorbij de zon te zien schuiven.

 

 

Hieronder een speciale zonnetelescoop