OPVALLENDE HEMELVERSCHIJNSELEN JULI 2020

 

 

 

 

Vrijdag 3 juli 2020 - In het zuid-zuidoosten is er rond 22:00 uur een wijde samenstand zichtbaar van de Maan en de oranjerode ster Antares, de ster staat op enige afstand rechts van de Maan.

 

 

 

Vrijdag 10 juli 2020 – Het bekende sterrenbeeld de Grote Beer staat hoog in het westen met z’n staart steil omhoog; in het oosten zie je de drie hoofdsterren van de Zomerdriehoek: Deneb van de Zwaan, Wega van de Lier en iets lager Altaïr van de Arend. Laat op de avond verschijnen de grootste planeten van ons zonnestelsel in het zuid-oosten: Jupiter en Saturnus, ze zijn tot het ochtendgloren te bewonderen.

 

 

Vrijdag 17 juli 2020 - Vanavond staat de ster Spica (hoofdster van de Maagd) laag boven de zuidwestelijke horizon; veel hoger zie je de oranje ster Arcturus. In het westen staat het sterrenbeeld Leeuw op precies dezelfde plaats waar -méér dan 2.000 jaar geleden- de Wijzen uit het Oosten de ster van Bethlehem gezien hebben…

 

 

 

Vrijdag 24 juli 2020 – De smalle Maansikkel staat vanavond in het westen, kijk naar het asgrauwe schijnsel: de weerspiegeling van het zonlicht in de Atlantische oceaan verlicht de donkere zijde van de Maan! Laat op de avond (23:25 uur MEZT) passeert het goed zichtbare ruimtestation ISS de ster Arcturus en twee minuten later Altaïr.

 

 

Vrijdag 31 juli 2020 – Let vanavond eens op Jupiter en Saturnus; rond 22:00 uur verschijnen ze laag in het zuid-oosten, de Maan staat rechts. Morgen, 1 augustus staat het drietal dichter bij elkaar en op 2 augustus staat de Maan links van beide planeten