Hemelverschijnselen in de maand September 2021

 

 

 

Vrijdag 3 september 2021 - ’s Avonds rond 21:00 uur zijn laag in het zuidoosten de twee planten Jupiter en Saturnus goed te zien; met de telescoop kun je ook de manen zien die rond deze planeten draaien. Hoog boven Saturnus zie je de sterren Altaïr - en nog hoger - Deneb en Wega; samen vormen deze drie de Zomerdriehoek.

 

 

*Zaterdag 4 september 2021 - De twee heldere ‘sterren’ die je boven de zuidoostelijke horizon ziet staan, zijn de reuzenplaneten Jupiter (links) en Saturnus (rechts). Let ook op de manen van Jupiter, die er deze avond iets anders bij staan dan de dag er voor. In het zenit (recht boven je hoofd) staat de kop van de Draak, zijn staart bestaat uit een aantal sterren die zich (in het noodwesten) tussen de Grote en de Kleine Beer bevinden.

 

 

Vrijdag 10 september 2021 - Ongeveer een half uur na zonsondergang, als het nog schemert, zie je de maansikkel laag boven de west-zuidwestelijke horizon staan. Op enige afstand rechtsonder de maan is ook de heldere planeet Venus zichtbaar. Kijk rond 20.30 uur en zorg voor een vrij uitzicht. Wat later zijn ook de reuzenplaneten Jupiter en Saturnus goed te zien in het zuid-oosten.

 

 

Vrijdag 17 september 2021 - Een fraaie groepering van hemellichamen in het Dierenriemsterrenbeeld Steenbok: rechtsboven de maan is de planeet Saturnus te zien; op vrijwel gelijke afstand linksboven de maan staat Jupiter (die een stuk helderder is), en vlak onder Jupiter zie je de hoofdster van de Steenbok, Deneb Algedi.

 

 

Vrijdag 24 september 2021 - Zoek links van de maan eens naar het Zevengesternte, de bekende open sterrenhoop M45 in het sterrenbeeld Stier. Vanwege het vele maanlicht en de lage stand boven de oost-noord-oostelijke horizon heb je misschien een verrekijker nodig om het groepje sterren te zien.