Hemelverschijnselen Oktober

 

 

Vrijdag 1 oktober 2021 - ’s Morgens vroeg zie je de sterren Castor en Pollux in de Tweelingen op geruime afstand rechtsboven de maan. Kijk rond 06.00 uur, hoog in het oostzuidoosten. Avonds begint het weekend van de wetenschap, in het OBSERVEUM besteden we aandacht aan wetenschap, die zich bezig houdt met de ruimte, met de sterrenhemel en alles wat daarmee te maken heeft. Bij heldere hemel gebruiken we aardse telescopen en kijkers om de hemel te bestuderen, als het bewolkt is vertellen we er over en kijken in het digitale planetarium, waar we hetzelfde deel van het heelal zonder bewolking kunnen tonen.

 

 

Zaterdag 2 oktober 2021 - hetzelde programma als vrijdag: de tweede dag van het weekend van de wetenschap: aandacht voor de ruimte en ruimtevaart voor de sterrenhemel en zelf waarnemen er van; bij bewolkte hemel presenteren we een lezing en kunt u een bezoek aan het digitale planetarium brengen.

 

 

Vrijdag 8 oktober 2021 - Rond half acht, wanneer het nog schemert, kun je laag aan de zuidwestelijke hemel een fraaie samenstand zien van de maansikkel en de heldere planeet Venus, op kleine afstand naast de maan. Vrij uitzicht is nodig, desnoods klimmen we de trap op. Vandaag is ook het maximum van de Draconiden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Draak. De ruimtestofjes die je hoog in de dampkring ziet verbranden, zijn afkomstig van komeet Giacobini-Zinner.

 

 

Vrijdag 15 oktober 2021 - De hele avond kun je genieten van een samenstand van de maan en de heldere reuzenplaneet Jupiter, rechtsboven de maan. Nog verder naar rechts is ook Saturnus zichtbaar, die wel een stuk zwakker is dan Jupiter. Rond 22.00 uur bereiken de maan en Jupiter hun grootste hoogte boven de zuidelijke horizon.

 

 

Vrijdag 22 oktober 2021 - Maximum van de Orioniden, een meteorenzwerm die veroorzaakt wordt door stofdeeltjes van de beroemde komeet Halley.

Helaas is er veel storend maanlicht, zodat de meeste zwakkere ‘vallende sterren’ niet zichtbaar zullen zijn.

 

 

Vrijdag 29 oktober 2021 - Venus bereikt vandaag de grootste schijnbare afstand ten oosten van de zon. De planeet is tijdens de avondschemering zichtbaar als een heldere ‘ster’, laag in het zuidwesten.

 

 

Zaterdag 30 (èn zondag 31) oktober 2021 – Nacht van de Nacht. In deze nacht om 03.00 uur Midden-Europese Zomertijd (MEZT) wordt de klok één uur teruggezet, naar 02.00 uur Midden-Europese Tijd (MET). We krijgen dus een uurtje extra slaap cadeau…. Zowel op vrijdag als op zaterdag vanaf 19:00 uur besteden we aandacht aan het belang van duisternis voor de mens en voor de natuur. Tevens vertellen we over de tijdrekening: een speciale presentatie met beelden, geschiedenis en actuele ontwikkelingen rond de klok en de kalender.