Hemelverschijnselen in de maand November 2021

 

 

 

Vrijdag 5 november 2021 - Tauriden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Stier. De ‘vallende sterren’ die je ziet zijn gruisdeeltjes (afkomstig van de komeet Encke), die hoog in de atmosfeer de luchtmoleculen tot gloeien brengen; bij heldere hemel is er geen Maan-licht, dus lekker donker om ook lichtzwakke objecten (Andromedanevel) te kunnen zien!

 

 

Vrijdag 12 november 2021 - Rond 20.00 uur zie je laag in het zuiden, linksonder de half verlichte Maan, een opvallende, ‘eenzame’ ster. Dat is Fomalhaut, de hoofdster van het sterrenbeeld Zuidervis. Het is een jonge ster op slechts 25 lichtjaar afstand van de aarde, die omgeven wordt door een planetenstelsel-in-wording. Jupiter en Saturnus staan ook laag boven de horizon.

 

 

Woensdag 17 november 2021 - Maximum van de meteorenzwerm de Leoniden. De ‘vallende sterren’ lijken afkomstig te zijn uit het sterrenbeeld Leeuw. De zwerm bevat overblijfselen van de komeet Tempel-Tuttle.

 

 

Vrijdag 19 november 2021 - In Noord- en Zuid-Amerika, Azië en Australië is vandaag een gedeeltelijke maansverduistering zichtbaar; vanuit Europa is van het verschijnsel niets te zien. In de eerste helft van de avond staat de Volle maan in het sterrenbeeld Stier, linksboven de oranjerode hoofdster Aldebaran. Bekijk de samenstand rond 20.00 uur, vrij hoog aan de oostelijke hemel. Pal boven de maan is misschien ook het Zevengesternte zichtbaar, al zul je daarvoor wel een verrekijker nodig hebben. De planeet Jupiter is vanavond (en ook de rest van de maand) aan het begin van de avond zichtbaar aan de zuidelijke hemel. Op kleine afstand linksonder de planeet zie je de helderste ster van de Steenbok. Met een verrekijker kun je eens proberen of je enkele van de maantjes van Jupiter kunt zien, direct links en/of rechts van de planeet.

 

 

Vrijdag 26 november 2021 – Het is Laatste Kwartier. Vanavond is de Maan dus al niet meer zichtbaar. Daardoor is het snel na de schemering echt donker, bij heldere hemel kunnen we met de telescoop op zoek gaan naar lichtzwakke objecten zoals de Orionnevel (in het oosten) en het Andromeda-stelsel (bijna in het zenit).