Hemelverschijnselen op vrijdagen in de maand mei.

 

 

 

 

Vrijdag 6 mei 2022 – Let op: in de vroege ochtend is er misschien nog een restje te zien van een jaarlijks terugkerende meteorenzwerm: de Èta Aquariden. De ‘vallende sterren’ in deze zwerm lijken afkomstig te zijn uit het sterrenbeeld Waterman (Aquarius). De vuursporen worden veroorzaakt door achtergebleven stofdeeltjes van komeet Halley die met hoge snelheid de rond de Zon bewegende Aarde ‘tegen’ komen, binnendringen en door wrijving met de luchtmoleculen in de hogere lagen van de dampkring verbranden. Pal boven de maan staat de ster Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen; rechts daarvan is ook Castor zichtbaar. De samenstand is ’s avonds tot 23.00 uur, hoog aan de westelijke hemel zichtbaar.

 

 

Vrijdag 13 mei 2022 - Vanavond is een mooie samenstand te zien van de wassende maan en de heldere ster Spica in het Dierenriemsterrenbeeld Maagd, op korte afstand, pal onder de Maan. Kijk ’s avonds richting het zuidoosten, rond 23.30 uur bereiken de twee hemellichamen hun hoogste stand aan de hemel, boven de zuidelijke horizon.

 

 

*Maandag 16 mei 2022 - Volle Maan (06.14 uur). In de tweede helft van de nacht, dus in de zeer vroege ochtend van 16 mei, is vanuit Nederland het begin van een totale maansverduistering zichtbaar, laag aan de zuidwestelijke hemel. De totaliteit, als de maan zich volledig in de schaduw van de aarde bevindt, begint om 05.29 uur, als het al volop schemert, vlak voordat de maan onder de horizon verdwijnt.

 

 

Vrijdag 20 mei 2022 - De heldere, oranjekleurige ster die ’s avonds aan de zuidoostelijke hemel prijkt, is Arcturus, hoofdster van het sterrenbeeld Boötes (de Ossenhoeder). Je vindt de ster gemakkelijk door de kromme staart van de Grote Beer in gedachten door te trekken. De lichtkracht van Arcturus is meer dan honderd maal groter dan die van onze Zon, het licht van deze ster doet er 36 jaar over om ons oog te bereiken!!

 

 

Vrijdag 27 mei 2022 – Een bijzonder begin van deze dag: tijdens de ochtendschemering vindt laag aan de oostelijke hemel een prachtige, nauwe samenstand plaats van de smalle maansikkel en de planeet Venus. Venus is zichtbaar als een heldere ‘ster’, vlak boven de maan. Bekijk dit verschijnsel rond 05.00 uur, ongeveer een half uur voor zonsopkomst, en let op een vrij uitzicht op de oostelijke horizon…. ’s Avonds kijken we in de schemering naar de eerste heldere heldere sterren zoals Procyon (Kleine Hond in het westen), Regulus (Leeuw in het zuidwesten) en Arcturus (Ossenhoeder in het zuidoosten).