Hemelverschijnselen in juni 2021

 

 

 

Vrijdag 4 juni en zaterdag 5 juni 2021 – ’s Avonds zie je de rode reuzenster Arcturus hoog in het zuiden staan, na zonsondergang zie je in het west-noord-westen de planeten Mars en Venus. de twee planeten Jupiter en Saturnus komen pas aan het eind van de nacht (rond 03.00 uur) boven de zuidoostelijke horizon. Jupiter (links) is aanzienlijk helderder dan Saturnus (rechts).

 

 

Donderdag 10 juni 2021 – Vandaag is het Nieuwe Maan (officiëel om 12.52 uur MEZT). Dit betekent dat de Zon, de Maan en de Aarde precies op één rechte lijn staan. De Maan schuift vanaf de Aarde gezien precies voor de Zon langs. Vanuit heel Europa is daarom een gedeeltelijke zonsverduistering zichtbaar (in Noord-Canada, Groenland en Rusland is de verduistering zelfs ringvormig). Vanuit onze provincie zie je de maan tussen 11.20 en 13.31 uur voor de bovenste helft van de zon langs schuiven; in meer noordelijke streken kunnen de tijdstippen enkele minuten verschillen. Tijdens het maximum van de verduistering, rond 12:22 uur, is bijna 30 procent van de middellijn van de zon door de maan bedekt. Om het verschijnsel veilig te bekijken, is een zogeheten eclipsbril nodig. een goede las-bril kan ook, maar gebruik geen andere “filters” zoals een CD-schijfje, een met roet bedekt glaasje of een zonnebril…. Rechtstreeks naar de Zon kijken is ronduit gevaarlijk, je ogen kunnen onherstelbare schade oplopen! Niet doen dus! Als je de verduistering door een verrekijker of telescoop wilt bekijken dan raden we je aan om dat zeker nooit te doen, want alleen met behulp van speciale filters is het verschijnsel veilig te bekijken.

Als de corona-maatregelen op donderdag 10 juni versoepeld zijn, dan is ook het Observeum aan de Menno van Coehoornweg 9 te Burgum tijdens de verduistering (tussen elf en twee uur) voor belangstellenden geopend! We zetten dan kijkers en telescopen met filters gereed, zodat iedereen de gebeurtenissen op een veilige manier kan volgen.

 

 

 

Vrijdag 11 juni 2021 - Tijdens de avondschemering, rond 22.30 uur, is aan de westnoordwestelijke hemel een mooie wijde samenstand zichtbaar van de smalle maansikkel en de heldere planeet Venus.

 

 

 

Vrijdag 18 juni 2021 - Eerste Kwartier (05.54 uur). ‘s Avonds staat de half verlichte maan in het westelijk deel van het Dierenriemsterrenbeeld Maagd, vrij hoog in het zuiden. In het zuid-oosten (links onder de Maan) schittert Spica, de hoofdster in het Dierenriemsterrenbeeld Maagd

 

 

Maandag 21 juni 2021 - Begin van de sterrenkundige zomer (05.32 uur): de zon bereikt zijn noordelijkste positie aan de sterrenhemel; hij staat precies boven de Kreefts-keerkring. De nacht van 20 op 21 juni 2021 is de kortste nacht van het jaar en 21 juni is de langste dag: de Zon schijnt meer dan 16½ uur.

 

 

Vrijdag 25 juni 2021 – Het is Volle Maan. Als het nog schemert, zie je de vol verlichte maan aan de zuidoostelijke hemel, in het sterrenbeeld Boogschutter. De planeten Venus en Mars zijn beide in het west-noord-westen zichtbaar.