Hemelverschijnselen op vrijdagen in juni

 

 

Vrijdag 3 juni 2022 – Rechts naast de smalle maansikkel zie je twee opvallende sterren naast elkaar staan: Castor (rechts) en Pollux (links), in het sterrenbeeld Tweelingen. Vlak onder de Maan zie je de ster Regulus, hoofdster van de Leeuw Bekijk de groepering ‘s avonds, boven de zuidwestelijke horizon.

 

Vrijdag 10 juni 2022 – Een mooie samenstand van de maan en de blauwwitte ster Spica, de hoofdster van het Dierenriem sterrenbeeld Maagd. Spica bevindt zich rechts van de maan. Bekijk het tweetal zo laat als mogelijk in de avond, in het zuiden. 

 

Vrijdag 17 juni 2022 – Er staan vanavond laat maar liefst zes sterrenbeelden van de dierenriem aan de hemel: in het zuidoosten vinden we in de avondschemering de Schorpioen en de Weegschaal; de Maagd met de ster Spica staat in het zuiden en in zuidwestelijke richting zien we de Leeuw; de Kreeft en de Tweelingen zijn meer in westelijke richting te vinden. Vergis je niet: het wordt pas heel laat donker… Het komende weekend tellen we af naar de kortste nacht en de langste dag van het jaar.

 

*Dinsdag 21 juni 2022 – Vandaag begint de sterrenkundige zomer (om 11.13 uur): 21 is op het noordelijk halfrond de langste dag van het jaar. Tussen zonsopgang en zonsondergang zit in Noord Nederland  maar liefst 16 uur en 36 minuten 

 

Vrijdag 24 juni 2022 – Rond deze tijd duurt de schemering zo lang dat er nauwelijks of geen sterren te zien zijn; misschien kun je zonnevlekken vinden met behulp van de solarscope of een eclips-bril en als je geduld hebt tot na zonsondergang dan zie van lieverlee de helderste sterren stuk voor stuk uit de schemering tevoorschijn komen.