Hemelverschijnselen op vrijdagen in de maand juli.

 

 

 

Vrijdag 1 juli 2022 – Bij heldere hemel kunnen we de langzaam dalende Zon bekijken. Let op: doe dat NOOIT zonder passende filters en in GEEN geval rechtstreeks, het kan je je ogen kosten! In het Observeum staan de veilige SolarScope en een speciale zonnekijker voor je klaar! Na zonsondergang, is laag in het westnoordwesten de zeer smalle maansikkel misschien zichtbaar… Op enige afstand links van de maansikkel staat de ster Regulus, hoofdster van het sterrenbeeld Leeuw. Bekijk de wijde samenstand in de avondschemering, aan de westnoordwestelijke hemel.

 

 

Vrijdag 8 juli 2022 – De Maan is aan de rechterzijde verlicht: het is Eerste Kwartier. De hele avond (nog beter: vanaf zonsondergang), zie je de half verlichte maan aan de zuid-zuidwestelijke hemel staan, met pal daaronder de ster Spica in het Dierenriemsterrenbeeld Maagd.

 

 

Vrijdag 15 juli 2022 – Tegen de tijd dat de Zon onder gaat worden de eerste (heldere) sterren zichtbaar: zoek hoog in het oosten Wega (in de Lier) en Deneb (in de Zwaan) op en vergeet Arcturus (in het zuidwesten in de Ossenhoeder) niet! Later vannacht is er een wijde samenstand van de maan en de geringde planeet Saturnus zichtbaar, op enige afstand boven de maan. De twee hemellichamen zijn pas vanaf middernacht zichtbaar, laag in het zuidoosten, en bereiken rond 04.00 uur (op zaterdag 16 juli) hun hoogste stand boven de zuidelijke horizon.

 

 

Vrijdag 22 juli 2022 – Vanavond is de Zomerdriehoek (drie heldere sterren: Deneb, Wega en Altaïr) te zien, hoog aan de oostelijke hemel; laag in het zuiden zien we de rode reuzenster Antares, hoofdster van de Schorpioen; hij straalt zesduizend keer zoveel licht uit dan onze Zon, maar door de enorme afstand (420 lichtjaar!) valt hij nauwelijks op… Dat is trouwens ook het geval bij Deneb, die produceert liefst 47.000 keer zoveel licht en staat 1.400 lichtjaar van ons verwijderd… Vannacht staat de planeet Mars in de buurt van de maan. Blijf wakker en bekijk de samenstand rond 03.30 uur, boven de oostelijke horizon.

 

 

Vrijdag 29 juli 2022 – Vandaag is er in de avondschemering een fraaie samenstand van de Maan en de planeet Mercurius te zien vanaf een uur of half tien in west-noordwestelijke richting; de Maan staat laag boven de horizon en vlak eronder is de kleinste planeet van ons zonnestelsel zichtbaar… De planeet staat wel bijna vijfhonderd maal verder weg dan de Maan