Hemelverschijnselen in de maand juli 2021

 

 

Vrijdag 2 juli 2021 – Het is pas kort na de langste dag en het schemert de hele avond. Er zijn weinig opvallende hemelverschijnselen te zien, misschien lukt het om de planeet Venus in het west-noord-westen te ontdekken. In het oosten kun je als eerste drie de sterren Wega, Deneb en Altaïr van de zomerdriehoek proberen te vinden.

 

 

*Zaterdag 3 juli 2021 – Pas laat op de avond, na zonsondergang moet laag in het west-noord-westen de heldere planeet Venus zichtbaar zijn. Als je een verrekijker gebruikt, zie je direct rechtsonder de planeet de zwakke sterretjes van de Krib (Praesepe of M44), een open sterrenhoop in het sterrenbeeld Kreeft. Links naast Venus staat Mars, maar die is moeilijk te vinden in de avondschemering.

 

 

Vrijdag 9 juli 2021 – De planeten Venus en Mars naderen elkaar nu snel en komen steeds dichter bij elkaar te staan. Er is veel verschil: Mars is een moeilijk te herkennen oranjerood stipje, Venus is bijna een factor 10 helderder…

 

 

Vrijdag 16 juli 2021 – In het zuid-westen staat de Maan midden in het sterrenbeeld de Maagd, schuin boven de hoofdster Spica, de rechterhelft van de Maan is verlicht, het is bijna Eerste Kwartier.

 

 

Vrijdag 23 juli 2021 – Nog de hele maand is Venus het meest opvallende hemellichaam, vanavond staat de planeet in de Leeuw, niet ver van de ster Regulus.

 

 

Vrijdag 30 juli 2021 - Maximum van de meteorenzwerm de Alfa-Capricorniden. Vanaf een donkere plek zijn er vanavond laat meer ‘vallende sterren’ zichtbaar dan gemiddeld; ze lijken afkomstig te zijn uit het sterrenbeeld Steenbok (Capricornus), vandaar de naam. In dit sterrenbeeld vertoeven ook de planeten Saturnus en Jupiter.