Januarivrijdagavonden

 

Vrijdag  8 januari - gesloten

 

Vrijdag 15 januari - gesloten

 

 

Vrijdag 22 januari – De planeten Mars (oranje-rood) en Uranus (blauw en veel zwakker) zijn vanavond bij heldere hemel zeer dicht bij elkaar te zien in het grensgebied van de sterrenbeelden Ram en Zeemonster, rechts van de half verlichte Maan.

 

Zaterdag 23 januari - Vanavond staat de wassende maan ongeveer halverwege de ster Aldebaran in de Stier (linksonder de maan) en het Zevengesternte (rechtsboven). Om de sterrenhoop te zien, zo dicht bij de maan, zul je waarschijnlijk een verrekijker nodig hebben. Bekijk de wijde samenstand rond 20.00 uur of wat later, zeer hoog aan de zuidelijke hemel.

 

Vrijdag 29 januari - Samenstand van de nog vrijwel vol verlichte maan en de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw, pal onder de maan. Bekijk het tweetal tussen 20:30 en 22.00 uur, hoog in het oostzuidoosten.

  

Februarieerste zaterdagavond 6 februari – Vanavond staat het sterrenbeeld Orion met de Orion-nevel (M42) in zuidelijke richting; schuin rechtsboven Orion zie je de prachtige open sterrenhoop de Plejaden (M45) in het sterrenbeeld de Stier.

 

Februarivrijdagavonden

 

Vrijdag 5 februari – Vanavond staat het sterrenbeeld Orion met de Orion-nevel (M42) mooi in beeld, kijk in zuidelijke richting; pal boven Orion prijkt een rijk gevulde open sterrenhoop (M35) in het sterrenbeeld Tweelingen.

 

Vrijdag 12 februari – Het is Nieuwe Maan, en er is dus geen maanlicht, die de donkere sterrenhemel verstoort. Tijd om bij onbewolkte hemel op zoek te gaan naar lichtzwakke objecten zoals nevels (M31 in Andromeda, M36, M37 en M38 in de Voerman, M42 in Orion), planeten zoals Mars en Uranus of planetoïden (4-Vesta, in de staart van de Leeuw!)

 

Vrijdag 19 februari - De half verlichte maan (eerste kwartier) wordt vanavond geflankeerd door twee oranjerode ‘sterren’: links van de maan staat Aldebaran in het sterrenbeeld Stier; op vrijwel dezelfde afstand rechts van de maan zie je de planeet Mars. Bekijk het drietal vanaf 20.00 uur, hoog aan de zuidwestelijke hemel...

 


 

Vrijdag 26 februari - ’s Avonds is laag aan de oostelijke hemel een mooie samenstand zichtbaar van de bijna volle maan en de heldere ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw. Kijk vanaf 20.00 uur.