Hemelverschijnselen December 2020

 

 

 

 

Vrijdag 4 december: Rechtsboven de afnemende maan, zijn de sterren Castor en Pollux te zien, in het sterrenbeeld Tweelingen. Kijk rond 22.30 uur in het oosten.

 

 

 

Vrijdag 11 december: In de avondschemering staan de twee grootste planeten (Jupiter en Saturnus) dicht bij elkaar; vanaf 17:00 uur (’s middags) zie je de samenstand laag boven de zuidwestelijke horizon. De planeet Mars is vanaf zonsondergang de hele avond als een heldere, rode stip aan de zuidelijke hemel te zien. Met een telescoop kun je misschien de ijskap op de Noordpool zien!

 

 

 

Op zondag 13 december kun je ’s morgens rond 08.00 uur, als het al bijna licht is, laag in het zuidoosten de zeer smalle maansikkel vinden, linksonder de Maan schittert de heldere planeet Venus. Morgen is het Nieuwe Maan (om 17.16 uur). Vanuit het zuiden van Chili en Argentinië is een totale zonsverduistering zichtbaar, in Europa is van het verschijnsel helaas niets te zien. Als ‘goedmakertje’ valt vanavond al (dus: in de nacht van zondag 13 op maandag 14 december!) ook het maximum van de Geminidenzwerm, vele tientallen meteoren (vallende sterren) met de radiant in het sterrenbeeld Tweelingen (zie het sterrenkaartje bij de omcirkelde letter R). Dit punt verschuift in de loop van de avond en nacht verder zuidwaarts! De meeste vallende sterren zijn na middernacht te zien.

 

 

 

Vrijdag 18 december: Tijdens de avondschemering zie je een prachtige groepering van de maansikkel en de planeten Jupiter en Saturnus, op enige afstand rechts van de maan. Jupiter (rechtsonder) is de helderste van de twee. Kijk rond 17.00 uur, laag in het zuidwesten. Later op de avond kun je weer genieten van de rode planeet Mars hoog aan de zuidelijke hemel.

 

 

 

Maandag 21 december: Jupiter en Saturnus staan vandaag extreem dicht bij elkaar aan de hemel. Misschien heb je zelfs een verrekijker nodig om Saturnus (de bovenste van de twee) te zien, ook al omdat hij een flink stuk zwakker is dan Jupiter. De samenstand is schijnbaar: Saturnus staat bijna twee keer zo ver weg als Jupiter! Kijk tussen 17.00 en 18.00 uur, heel laag in het zuidwesten. Vandaag begint ook de astronomische winter (om 11.02 uur). De zon bereikt zijn zuidelijkste positie aan de hemel, op het noordelijk halfrond is 21 december de kortste dag van het jaar (èn de langste nacht…).

 

 

 

Woensdag 23 december: Vanavond is een mooie (wijde) samenstand te zien van de Maan en de planeet Mars, op enige afstand pal boven de maan. Om 20.00 uur staan de twee hoog boven de zuidelijke horizon. Vandaag is ook het maximum van de meteorenzwerm de Ursiden. Deze ‘vallende sterren’ hebben hun vluchtpunt in het sterrenbeeld Grote Beer. De ruimtestofjes die je in de aardse dampkring ziet verbranden zijn afkomstig van komeet Tuttle.

 

 

 

Vrijdag 25 december: Eerste Kerstdag, het Observeum is vandaag gesloten.

 

Download
Hemelverschjnsen in december 2020.pdf
Adobe Acrobat document 54.5 KB
Download
Hemelverschjnsen in december 2020.docx
Microsoft Word document 12.9 KB