Hemelverschijnselen Augustus

 

 

 

 

 

Vrijdag 30 juli 2021 - Maximum van de meteorenzwerm de Alfa-Capricorniden. Vanaf een donkere plek zijn er vanavond meer ‘vallende sterren’ zichtbaar dan gemiddeld; ze lijken afkomstig te zijn uit het sterrenbeeld Steenbok (Capricornus), vandaar de naam.

 

 

Vrijdag 6 augustus 2021 – De planeten Venus en Mars zijn beide in het westen zichtbaar, direct na zonsondergang. Venus is verreweg het helderst, Mars vind je met behulp van een verrekijker of (beter nog) onze telescoop.

 

Zaterdag 7 augustus 2021 – De planeten Venus en Mars zijn beide in het westen zichtbaar, direct na zonsondergang. Venus is verreweg het helderst, Mars vind je met behulp van een verrekijker of (beter nog) onze telescoop.

 

Donderdag 12 augustus 2021** - Maximum van de Perseïden, de beroemde meteorenzwerm in de zomer. De ‘vallende sterren’ zijn de resten van komeet Swift-Tuttle die hoog in de dampkring van de aarde verdampen en de luchtmoleculen doen opgloeien. Omdat er weinig storend maanlicht is, kun je (vanaf een donkere plek!) met een beetje geluk wel enkele tientallen meteoren per uur zien. De meeste meteoren verschijnen overigens in de tweede helft van de nacht.

 

 

Vrijdag 13 augustus 2021 - Rond 22.00 uur, wanneer het nog volop schemer, zie je de maan laag aan de westzuidwestelijke hemel. Rechtsonder de maan staat de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd, maar zonder verrekijker is deze ster niet goed te zien.

Met wat geluk zie je wat later ook nog wat vallende sterren, de meteoren horen bij de Perseïdenzwerm.

 

Vrijdag 20 augustus 2021 - Een kleine drie weken na Saturnus staat vannacht de reuzenplaneet Jupiter in oppositie met de zon. Jupiter is daardoor de gehele nacht waarneembaar, bereikt de kleinste afstand tot de aarde (altijd nog meer dan 600 miljoen kilometer!), en de grootste helderheid. Tegen middernacht zie je de reuzenplaneet vrij hoog in het zuidzuidoosten, in het sterrenbeeld Waterman. Meer naar rechts, bijna in het zuiden, is een mooie samenstand te zien van de bijna vol verlichte maan en de planeet Saturnus, pal boven de maan.

 

 

Vrijdag 27 augustus 2021 – In de avond is in deze tijd van het jaar de Zomerdriehoek goed zichtbaar, hoog in het zuiden: een grote driehoek, gevormd door de heldere sterren Wega (in het kleine sterrenbeeld Lier), Deneb (in de Zwaan) en Altaïr (in de Adelaar). Altaïr vormt de scherpe punt van de driehoek die naar beneden wijst

.