Hemelverschijnselen op vrijdagen in april

 

 

 

Vrijdag 1 april 2022 – Geen grap: vandaag is het Nieuwe Maan (08.24 uur). Dit betekent dat de waarneemomstandigheden ideaal zijn om lichtzwakke hemelobjecten te bekijken… denk aan de Orionnevel, het Zevengesternte (met een verrekijker of een telescoop zie je veel meer dan met het ongewapende oog)

 

 

Vrijdag 8 april 2022 – Het is eerste Kwartier. Laat op de avond staat de half verlichte maan hoog in het westzuidwesten, de Maan vertoont een fraai beeld op de grens van licht en donker: grote en kleine kraters, bergen en breuken in de maanbodem; de twee heldere sterren in de nabije omgeving van de Maan zijn Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen.

 

 

Vrijdag 15 april 2022 – Het is Volle Maan (20.55 uur), de eerste volle maan na het begin van de lente en daarom is het de eerstvolgende zondag (overmorgen 17 april) Eerste Paasdag… Rechts van de vol verlichte maan zie je Spica, in het sterrenbeeld Maagd. In de late avond zie je de twee hemellichamen aan de zuidoostelijke hemel.

 

 

Vrijdag 22 april 2022 - Maximum van de meteorenzwerm de Lyriden, vallende sterren met het vluchtpunt (de ‘radiant’) in het sterrenbeeld Lier. Hoofdster van de Lier is Wega, een heldere ster van magnitude 0. Helaas is er later wel weer storend maanlicht, waardoor de zwakste ‘vuursporen’ niet goed zichtbaar zullen zijn.

 

 

Vrijdag 29 april - De kleine planeet Mercurius bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten oosten (links) van de zon. De planeet is vanaf een uur na zonsondergang (vanaf 22.00 uur) goed zichtbaar aan de westnoordwestelijke hemel. Op kleine afstand rechtsboven Mercurius is het Zevengesternte te zien. Om 22.00 uur lukt dat alleen met een verrekijker, omdat het dan nog steeds schemert, maar later zou het ook met het blote oog mogelijk moeten zijn, ook al staan de planeet en de sterrenhoop dan nòg lager aan de hemel.