Hemelverschijnselen in de maand April

 

 

 

vrijdag 2 april 2021– ’s Morgens vroeg staat Antares, de hoofdster in de Schorpioen, op kleine afstand rechtsonder de maan. Bekijk deze samenstand rond 05.00 uur, in het zuiden. ’s Avonds kun je de Orionnevel bewonderen, een oplichtende gasnevel

 

 

zaterdag 3 april 2021 – Vandaag is de Maan aan de Linkerkant verlicht, het is bijna Laatste Kwartier. Vanaf de ochtendschemering tot vroeg in de middag, zie je de half verlichte Maan van oost naar west langs de hemel gaan. ’s Avonds staat Orion nog steeds prominent in het zuidwesten.

 

 

vrijdag 9 april 2021 – Vanavond kun je na de schemering maar liefst drie mooie sterrenbeelden van de dierenriem bewonderen: in het zuiden staat de Kreeft, met de kleurrijke sterrenhoop M44 (de Bijenkorf); links ervan vind je de Leeuw, met het miniplaneetje 4-Vesta erbij; rechts van de Kreeft staat het sterrenbeeld Tweelingen met de heldere Castor en Pollux.

 

 

vrijdag 16 april 2021 - Op geruime afstand onder de maan zie je de ster Aldebaran in de Stier, die een opvallen de oranjerode kleur heeft. Op iets kleinere afstand linksboven de maan staat de eveneens roodgekleurde planeet Mars. Rond 22.30 uur zie je deze drie hemellichamen aan de westelijke hemel.

 

 

*woensdag 21 / donderdag 22 april 2021 - Vannacht is het maximum van de Lyriden, een rijke meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Lier. Door het vele maanlicht zijn de waarneemomstandigheden niet echt gunstig.

 

 

vrijdag 23 april 2021 - Op ruime afstand onder de maan is vanavond in het zuidoosten de blauwwitte ster Spica zichtbaar, hoofdster van het Dierenriemsterrenbeeld Maagd. Bekijk de wijde samenstand laat op de avond vanaf 22.00 uur, wanneer de twee hemellichamen steeeds hoger aan de hemel staan.

 

Dinsdag 27 April 2021 - Deze Koningsdag krijgen we in Nederland iets te zien dat veel mensen nooit meer mee zullen maken. Het is namelijk supermaan en dat is voor het eerst ooit op een koninklijke feestdag sinds 1909. bekijk deze link voor het hele verhaal > https://www.weeronline.nl/nieuws/25-4-2021-supermaan-koningsdag?s=09

 

 

vrijdag 30 april 2021 – Een bijzondere samenstand van twee planeten is vroeg in de avond (kort na negen uur, na zonsondergang) in het west-noordwesten te bewonderen: het zijn Venus en (pal erboven) Mercurius.

 


 

Enkele dagen terug verscheen er binnen de grenzen van het W-vormige sterrenbeeld Cassiopeia opeens een “nieuwe ster”… Een nova of misschien een supernova… De ontdekker (Yuji Nakamura, een Japanse amateur-astronoom), liet weten dat zijn nieuw ontdekte ster  waarschijnlijk geen supernova (een ontploffende oude ster) zou zijn, maar pas nadat Het Japanse Nationale Observatorium het nieuwe verschijnsel bestudeerd had kon vastgesteld worden dat het een klassieke nova moest zijn. In dit geval gaat het om een witte dwerg, die door z’n enorme zwaartekracht grote hoeveelheden gas van een naburige ster naar zich toe trekt. Het neerploffende gas veroorzaakt enorme explosies op de witte dwerg die als snelle toename van de helderheid te zien zijn. De afgelopen dagen en waarschijnlijk ook de komende tijd kun je de nova – aangeduid met de codenaam V 1405 Cas – met een goede verrekijker opsporen en zelf zien… Het kaartje geeft de plek aan tussen Cassiopeia en  Cepheus, de helderheid kan variëren. De witte dwerg en de naburige ster bevinden zich op ongeveer 5.500 lichtjaar bij ons vandaan, dit betekent dat we iets zien, dat zich al zo’n  5.500 jaar geleden heeft afgespeeld…

 

Tijdstip en kijkrichting:  Rond 22:00 uur Middel Europese Zomertijd, vrijwel in noordelijke richting, ca. 25 graden boven de horizon.