De dagen worden weer wat korter…

 

In de maanden juni en juli waren de nachten kort en de avonden eindeloos lang. In de zomer genieten we doorgaans van aangename temperaturen, maar als het op sterren kijken aankomt, dan hebben we veel last van de langdurige avondschemering. Amateurastronomen hebben daar een passende benaming voor: “grijze nachten”! Meer nauwkeurig: het tijdvak tussen Mei en half Augustus, waarin de zon maar tergend langzaam onder gaat en de schemering urenlang het zicht op een mooie sterrenhemel verhindert.

 

De herfst laat nog even op zich wachten en de Midden Europese Zomer Tijd maakt pas eind oktober plaats voor de ‘gewone’ wintertijd. Kortom: we gaan de goede tijd tegemoet: we gaan weer sterren kijken, de kraters op de Maan bestuderen, nevels ontdekken en genieten van de ontelbare schoonheden van het eindeloze heelal. Met het ongewapende oog zie je al een heleboel: de Maan, veel sterren, je kunt planeten en satellieten zien en met een beetje geluk misschien ook een nevel. Een goede verrekijker maakt al veel meer zichtbaar en kijken door een echte telescoop zal je verbazen!

Helaas, niet iedereen heeft zo’n instrument… Maar bij het Observeum aan de Menno van Coehoornweg 9 in Burgum kun je elke vrijdagavond terecht tussen 19:00 en 22:00 uur! Wel graag tevoren via deze website een tijdstip afspreken door te reserveren, dan ben je van harte welkom!

 

Reserveren