Hemelverschijnselen

Het kaartje hierboven stelt de sterrenhemel op 21 augustus 2019 voor, zoals je hem rond 23:00 uur (MEZT) kunt zien. We zien veel mooie objecten: al in de late avondschemering zijn er een paar planeten, laag boven de horizon te zien: de helderste zijn Jupiter en Saturnus in het zuid-zuidwesten, De helderste sterren van de Lier, de Arend en de Zwaan (Wega, Altaïr en Deneb) vormen prominent de 'Zomerdriehoek', een opvallend figuur hoog in het zuiden. Aan de oostelijke hemel zijn de sterren van het 'herfstvierkant' (Pegasus) al te zien; later in het najaar staat dit lege vierkant hoger aan de zuidelijke hemel. Recht boven je hoofd (in het zenith) tref je de kop van de Draak aan, met iets lager in de richting van het zuidwesten het sterrenbeeld Hercules; hierin vind je twee open sterrenhopen: M13 en M92. Meer westelijk zie je Arcturus in het sterrenbeeld Boötes (de Ossenhoeder). Draaien we ons om en kijken we in noordelijke richting dan tref je de bekende Beren (Groot en Klein), Cassiopeia en Perseus. Vanuit dit sterrenbeeld lijken er vanaf begin augustus vallende sterren te komen: de Perseïdenzwerm maakt z'n opwachting en het maximum van deze rijke zwerm kunnen we rond 13 augustus verwachten. Kik bij voorkeur in de late nacht, nog vóór de ochtendschemering: het vluchtpunt (radiant) van de zwerm staat dan hoger aan de hemel. Helaas hebben we wel wat last van de Maan, de zwakste meteoren worden door het maanlicht 'overstraald' en daar valt weinig aan te doen...

 

 

 

Een gewone verrekijker op statief of een (kleine) telescoop maakt al héél veel moois zichtbaar, maar als je géén instrumenten bezit dan kun je bij één van de vele publiekssterrenwachten in het land terecht om eens een verrassend kijkje te nemen. Neem dus ook eens een kijkje op de website  van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (de KNVWS) om te zien wanneer de Publiekssterrenwacht in jouw omgeving open is, wellicht kun je daar terecht om  's avonds de sterrenhemel te bekijken en meer aan de weet te komen.

 

 

 

OBSERVEUM - museum & sterrenwacht Burgum kun je dagelijks (NIET op maandag) bezoeken tussen 13:00 en 17:00 uur en op vrijdagavond van 19:00 tot 22:30 uur.  Er zijn meerdere exposities: in de museumafdeling is een prachtige expositie ingericht rond de historische eerste maanlanding (nu al weer een halve eeuw geleden...) Verder treft u er de permanente tentoonstelling rond de 'BM-er', de zeilboot van kapper Hendrik Bulthuis; ook is er een bonte verzameling van uniek zilverwerk en voorwerpen en vondsten, allemaal afkomstig  uit de Fryske Walden. Sinds een klein half jaar kunnen we nu ook geregeld gebruik maken van het splinternieuwe projectie-planetarium, er is lang aan gewerkt, maar het resultaat is een verrassing van jewèlste...  Aan het interieur van het Observeum wordt in de komende maanden opnieuw hard gewerkt, het is de moeite van een hernieuwd bezoek dus dubbel en dwars waard!  U bent van harte welkom! 

(bovenstaande is afkomstig van de website: Cosmographics )

 

Voor de online versie van de onderstaande pdf's kunt u terecht op: Allesoversterrenkunde.

Download
Hemelverschijnselen September 2019.pdf
Adobe Acrobat document 320.3 KB
Download
Hemelverschijnselen Augustus 2019.pdf
Adobe Acrobat document 276.6 KB
Download
Hemelverschijnselen Juli 2019.pdf
Adobe Acrobat document 314.1 KB
Download
Hemelverschijnselen Juni 2019.pdf
Adobe Acrobat document 266.0 KB
Download
Hemelverschijnselen mei 2019.pdf
Adobe Acrobat document 120.6 KB
Download
Hemelverschijnselen april 2019.pdf
Adobe Acrobat document 123.2 KB