Perseïden 2018

In de nacht van zondag 12 op maandag 13 augustus zijn er bij onbewolkte hemel overal vallende sterren te zien. In deze nacht kunnen we een meteorenzwerm verwachten.

De Perseïden-zwerm is de bekendste meteorenzwerm die elk jaar terugkeert; hij heeft z’n naam te danken aan het sterrenbeeld Perseus, van waaruit de vallende sterren lijken te komen.. Het doorgaans mooie weer tijdens de zomernachten maakt het kijken naar deze vallende sterren soms tot een echt spektakel. Observeum – museum & sterrenwacht maakt hier op zondagavond 12 augustus weer een feestje van. Het waarnemen van meteoren is voor iedereen een fantastische ervaring.

 

We starten even na 21:00 uur met een diapresentatie over vallende sterren. In deze presentatie wordt een korte uitleg gegeven over wat vallende sterren zijn en hoe je ze het beste kunt bekijken. Ook ons splinternieuwe projectieplanetarium is open, er is een voorstelling over de actuele sterrenhemel.

De eerste meteoren verwachten we tegen 22.45 uur. Dan verhuizen we bij heldere hemel naar buiten om op het parkeerterrein te gaan genieten van het hemels vuurwerk. Om de ‘vallende sterren’ waar te nemen is een telescoop of verrekijker niet eens nodig. We zetten wel een flink aantal tuinstoeltjes voor u klaar! Voor comfortabel waarnemen is het nuttig om zelf warme kleding en een klapstoeltje, een ligstoel, of iets dergelijks mee te nemen. We verwachten dat er vele tientallen meteoren per uur te zien zijn. Bovendien kunnen belangstellenden via onze grote telescopen ook een kijkje in het heelal nemen, de reuzenplaneet Jupiter met z’n vier grote manen is bij wolkenloze hemel prachtig te zien.

 

OBSERVEUM – museum & sterrenwacht is gevestigd aan de Menno van Coehoornweg 9 te Burgum is vanaf 21.00 uur geopend en iedereen is van harte welkom!

 

Voor nadere details en entreeprijzen zie: www.observeum.nl of bel 0511-465 544