Lezing: De meest fascinerende ontdekkingsreis in de geschiedenis.

 

Op vrijdagavond 11 oktober om 20:00 uur geeft Henk Nieuwenhuis (voormalig directeur van het Koninklijk Planetarium in Franeker) een lezing in onze Rabo-zaal.

 

Henk begint met een stukje geschiedenis over het maanonderzoek van de Grieken tot aan Galileo Galilei, gevolgd door enkele beelden gemaakt achter de telescoop. Vervolgens bespreekt hij de eerste onbemande maanvluchten en de hiermee bereikte resultaten. Waarbij hij ook even ingaat op hoe men vroeger droomde van een reis naar de maan, bv Jules Verne. Dan het begin van de bemande ruimtevaart, gevolgd door een wedloop tussen Amerika en Rusland. Hierbij gaat hij in op het Mercury en Gemini project van NASA, wat tot de ontwikkeling leidde van het Apollo project voor een echte bemande reis naar de maan met prachtige beelden. Maar ook van het geheime Russische bemande maan project laat Henk spectaculaire opnamen zien die maar bij weinigen bekend zijn. Daaruit blijkt dat het maar weinig heeft gescheeld of de Russen waren de Amerikanen toch nog voor geweest. Henk neemt ons vervolgens mee op de Apollo 11 expeditie en de eerste landing van mensen op de maan op 20 juli 1969 en het verdere verloop van het Apollo maan project.

Ook kijkt hij vooruit en geeft de bezoeker nog even een blik op de toekomst van het maanonderzoek.

 

 

Entree € 5,- p/p. ‘ Vrienden van onze stichting en hun gezinsleden’ en houders van de Museumkaart hebben gratis toegang. (Je bent al ‘Vriend voor € 18,- per jaar)

Je kunt een zitplaats reserveren bij onze beheerder 0511-465544 of info@observeum.nl