Activiteitenkalender 2019

EXPOSITIES:

OBSERVEUM – museum & sterrenwacht ,  Menno van Coehoornweg 9 Burgum.

‘One small step for man…..’    21 juli 1969 zette Neil Armstrong de eerste voet op de Maan.

Van 17 Juli – 27 november

Vrijdag 1 november:

19:00 – 22:00 Sterrenkijkavond

Tijdens de avondschemering, rond 18.30 uur, is de planeet Jupiter nog even te zien, laag boven de zuidwestelijke horizon. Later op de avond zien we de planeet Saturnus met zijn beroemde ringen, eveneens laag in het zuidwesten.

----------------

Vrijdag 1 november:

19:00 – 22:00 Spokentocht voor kinderen 8 t/m 12 jaar. € 4,- Volwassenen €5,-

Boek een plekje  want vol is vol. 0511 46 55 44.

Zaterdag 2 november:

OBSERVEUM- museum & sterrenwacht Burgum.

13:00 – 16:30 uur Kunst, Kitsch en Bodemvondstenmiddag

Breng uw bodemvondst, of voorwerp waar u altijd al meer over wou weten!

Intree volwassenen € 5,-  kinderen € 3,- p/p.

------------------

Vrijdag 8 november:

19:00 uur – 22:00 uur  Sterrenkijkavond.

De Maan in het zuidwesten is de moeite van het bekijken waard: op de terminator (de grens tussen het verlichte en donkere deel van het maanoppervlak) zijn met onze telescopen talloze details te zien: kraters, bergen, rillen en vlakke delen!

Maandag 11 november:

12:00 uur – 17:15 uur  Mercuriusovergang

Op 11 november a.s. hebben we geluk: rond half twee ‘s middags tot zonsondergang kunnen we uren lang de Mercuriusovergang volgen; de laatste passage was in 2003 en de volgende is pas in 2032. Kom dus naar het Observeum, ook bij bewolkte hemel tonen we in het planetarium wat er buiten gebeurt!

----------------------

Vrijdag 15 november:

OBSERVEUM - museum & sterrenwacht Burgum.

19:00 uur – 22:00 uur Sterrenkijkavond. (Alleen vanavond GRATIS TOEGANG!)

Aan de oostelijke hemel gaan we het sterrenbeeld de Stier zien, met de open sterrenhoop M45 (het Zevengesternte) en de rode hoofdster Aldebaran. De Maan is  ook in de buurt, op de grens van licht en donker kunnen we veel kraters zien!

------------------------

Vrijdag 15 november:

OBSERVEUM - museum & sterrenwacht Burgum.

19:00 uur –   Provinciale Verhalenavond. “Als Stenen konden Spreken.” (GRATIS TOEGANG!)

In twee vertelronden (19.:15 en 20:15 uur) worden de volgende spanende verhalen (in het Fries) verteld:

De verloren klopsteen, over Redlef en Fredau uit de Middensteentijd

De verborgen steen,  de geschiedenis van de Groustins

De zwevende steen, een wonderlijk verhaal uit het Heelal.

-----------------------

Vrijdag 22 november:

19:00 uur – 22:00 uur  Sterrenkijkavond.

Vanavond kunnen we hoog in het zuidoosten Uranus zien, we vinden deze planeet in de buurt van het kleine sterrenbeeld Ram; vlakbij, in de richting van de Stier is met een goede telescoop Vesta te vinden; de kleine Vesta werd aan het begin van de 19e eeuw als vierde planetoïde ontdekt.………….

-----------------------

Vrijdag 29 november:

19:00 uur – 22:00 uur  Sterrenkijkavond.

Hoog boven je hoofd (in het zenit) een bijzonder hemelfenomeen: de Andromeda-nevel, een groot melkwegstelsel dat je bij heldere hemel met het ongewapende oog kunt zien als een ovale lichtvlek: we kijken naar 180 miljard sterren die ruim 2 miljoen lichtjaar van ons verwijderd zijn.