Activiteitenkalender 2020

 

Observeum is weer open! Wilt u ons bezoeken? Dat kan! Wilt u dan eerst wel even reserveren? Dan kunnen wij uw en onze veiligheid blijven garanderen. Alvast bedankt.

Agenda augustus 2020

 

 

EXPOSITIES:

 

OBSERVEUM – museum & sterrenwacht , Menno van Coehoornweg 9, Burgum.

 

De Middensteentijd in Friesland.

Dinsdag t/m zondag van 13:00 tot 17:00 uur en vrijdagavond van 19:00 tot 22:00 uur.

 

 

-----------------------

 

Vrijdag 7 augustus:

OBSERVEUM museum & sterrenwacht Burgum.

 

Sterrenkijkavond 19:00 uur – 22:00 uur: Wilt u de sterrenwacht of het museum bezoeken dan graag even aanmelden op www.observeum.nl. De eerste sterren, die in de avondschemering verschijnen horen bij de Zomerdriehoek: het zijn -hoog in het oosten- Deneb (van de Zwaan), nóg hoger in het zuidoosten zie je Wega (van de Lier) en lager in het zuidoosten schittert Altaïr (van de Arend)

 

----------------------

 

Vrijdag 14 augustus:

OBSERVEUM museum & sterrenwacht Burgum.

 

Sterrenkijkavond 19:00 uur – 22:00 uur: Wilt u de sterrenwacht of het museum bezoeken dan graag even aanmelden op www.observeum.nl. Vanavond zijn de twee grootste planeten van ons zonnestelsel (Jupiter en Saturnus) goed te zien, ze staan dichtbij elkaar, laag boven de horizon in het zuid-oosten en blijven de hele nacht goed zichtbaar. De opvallende ster die laag boven de noordelijke horizon staat is Capella, de ster produceert 160 keer zo veel licht als onze Zon en het sterlicht doet er 45 jaar over om de Aarde te bereiken…

 

----------------------

 

Vrijdag 21 augustus:

OBSERVEUM museum & sterrenwacht Burgum.

 

Sterrenkijkavond 19:00 uur – 22:00 uur: Wilt u de sterrenwacht of het museum bezoeken dan graag even aanmelden op www.observeum.nl. De gehele avond, maar nog mooier rond half tien kun je met een verrekijker of telescoop de smalle maansikkel boven de westelijke horizon zien. De ‘weerspiegeling’ van het zonlicht op de Atlantische Oceaan verlicht ook het donkere deel van de Maan een beetje.

 

----------------------

 

Vrijdag 28 augustus

OBSERVEUM museum & sterrenwacht Burgum.

 

Sterrenkijkavond 19:00 uur – 22:00 uur: Wilt u de sterrenwacht of het museum bezoeken dan graag even aanmelden op www.observeum.nl. Vanavond is een mooie samenstand te zien van de Maan en de reuzenplaneet Jupiter met z’n vier manen, via een telescoop zie je links Io en Ganymedes, rechts tref je Europa en Calisto. Rond 22.00 uur zie je de Maan en Jupiter in het zuiden, links van het tweetal is ook de planeet Saturnus zichtbaar.

 

--------------------

 

 

Agenda september 2020

 

EXPOSITIES:

 

OBSERVEUM – museum & sterrenwacht, Menno van Coehoornweg 9, Burgum.

De Middensteentijd in Friesland. Dinsdag t/m zondag van 13:00 tot 17: 00 uur en vrijdagavond van 19:00 tot 22:00 uur. Graag van te voren even aanmelden op www.observeum.nl.

 

 

Vanaf 15 september. Meteoriet … of toch niet? Dinsdag t/m zondag van 13:00 tot 17:00 uur en vrijdagavond van 19:00 tot 22:00 uur. Graag van te voren even aanmelden via de knop reserveren.

 

 

 

 

----------------------

 

Vrijdag 4 september:

OBSERVEUM - museum & sterrenwacht Burgum.

Sterrenkijkavond 19:00 uur – 22:00 uur: De planeten Jupiter en Saturnus zijn goed te zien in het zuiden, hoog er boven staat de Zomerdriehoek. Wilt u de sterrenwacht of het museum bezoeken dan graag van te voren even aanmelden op www.observeum.nl.

 

----------------------

 

Vrijdag 11 september:

OBSERVEUM - museum & sterrenwacht Burgum.

Sterrenkijkavond 19:00 uur – 22:00 uur: In het oosten staat de Andromedanevel, in het zuiden Jupiter en Saturnus en in het westen de rode reuzenster Arcturus; wilt u de sterrenwacht of het museum bezoeken dan graag van te voren even aanmelden op www.observeum.nl.

 

----------------------

 

Vrijdag 18 september:

OBSERVEUM - museum & sterrenwacht Burgum.

Sterrenkijkavond 19:00 uur – 22:00 uur: Laag in het oosten verschijnen twee planeten: Mars en Uranus; wilt u de sterrenwacht of het museum bezoeken dan graag van te voren even aanmelden op www.observeum.nl.

 

--------------------

 

Donderdag 24 september:

OBSERVEUM - museum & sterrenwacht Burgum. Werkgroep Astrofotografie 20:00 uur – 22:00 uur: Lid worden? Meldt u aan via info@observeum.nl

 

--------------------

 

Vrijdag 25 september:

OBSERVEUM museum & sterrenwacht Burgum.

Sterrenkijkavond 19:00 uur – 22:00 uur: Vanavond in het zuiden een fraaie samenstand te zien van de Maan en de reuzenplaneten Saturnus en Jupiter; wilt u de sterrenwacht of het museum bezoeken dan graag van te voren even aanmelden op www.observeum.nl.