Nieuwsbrief voor de maand September

 

Beste lezer, een maandoverzicht van Sharona, opvallende hemelverschijnselen door Hans, Gerhild van Rooij vertelt over object van de maand en over Fryslân mei stip.

 

 

 

Maandoverzicht

Maan; 
🌓Eerste Kwartier ~ 13 sep
🌕Volle Maan ~ 21 sep
🌗Laatste Kwartier ~ 29 

Planeten;
Mercurius is in september niet waarneembaar.
Venus blijft moeilijk waarneembaar aan de avondhemel.
Mars is niet zichtbaar. 
Jupiter en Saturnus zijn boeiende avondobjecten tot na middernacht. 
Uranus komt in de late avondschemering op en blijft dan de hele nacht boven de horizon. Hij staat in sterrenbeeld Ram.
Neptunus komt 14 september in oppositie met de Zon. De planeet is de hele nacht boven de horizon. Hij bevindt zich in het grensgebied van de sterrenbeelden Waterman en Vissen. Neptunus is zichtbaar met een flinke verrekijker of met een telescoop. 

Deepsky objecten;
September is een goede maand om de planetaire nevel NGC7662, bekend als de Blue Snowball, op te zoeken. De planetaire nevel staat in het sterrenbeeld Andromeda, heeft een helderheid van 9,0m en zijn schijnbare afmeting bedraagt 2,2’. Het object is circumpolair en staat om 01:41 uur in het hoogste punt aan de hemel, op 80° boven de horizon, dus vrijwel in het zenit. 

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/NGC_7662
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Andromedanevel

 

 

Hemelverschijnselen

 

Vrijdag 10 september 2021 - Ongeveer een half uur na zonsondergang, als het nog schemert, zie je de maansikkel laag boven de west-zuidwestelijke horizon staan. Op enigeafstand rechtsonder de maan is ook de heldere planeet Venuszichtbaar. Kijk rond 20.30 uur en zorg voor een vrij uitzicht.Wat later zijn ook de reuzenplaneten Jupiter en Saturnus goed te zien in het zuid-oosten.

 

Vrijdag 17 september 2021 - Een fraaie groepering van hemellichamen in het Dierenriemsterrenbeeld Steenbok: rechtsboven de maan is de planeet Saturnus te zien; op vrijwel gelijke afstand linksboven de maan staat Jupiter (die een stuk helderder is), en vlak onder Jupiter zie je de hoofdster van de Steenbok, Deneb Algedi.

Vrijdag 24 september 2021 - Zoek links van de maan eens naar het Zevengesternte, de bekende open sterrenhoop M45 in het sterrenbeeld Stier. Vanwege het vele maanlicht en de lage stand boven de oost-noord-oostelijke horizon heb je misschien een verrekijker nodig om het groepje sterren te zien.

 

 

 

Object van de maand

 

 

Fryslân mei stip