Nieuwsbrief voor de maand Oktober

 

Maandoverzicht

 


Maanstanden Oktober 2021:

🌓 Eerste Kwartier ~ 13 oktober
🌕          Volle Maan ~ 20 oktober
🌗Laatste Kwartier ~ 28 oktober
 

 

WAT IS ER TE ZIEN ? - PERIODE van 1 t/m 31 oktober 2021

 

 

Vrijdag 1 oktober 2021 - ’s Morgens vroeg zie je de sterren Castor en Pollux in de Tweelingen op geruime afstand rechtsboven de maan. Kijk rond 06.00 uur, hoog in het oostzuidoosten. Avonds begint het weekend van de wetenschap, in het OBSERVEUM besteden we aandacht aan wetenschap, die zich bezig houdt met de ruimte, met de sterrenhemel en alles wat daarmee te maken heeft. Bij heldere hemel gebruiken we aardse telescopen en kijkers om de hemel te bestuderen, als het bewolkt is vertellen we er over en kijken in het digitale planetarium, waar we hetzelfde deel van het heelal zonder bewolking kunnen tonen.

Zaterdag 2 oktober 2021 - hetzelde programma als vrijdag: de tweede dag van het weekend van de wetenschap: aandacht voor de ruimte en ruimtevaart voor de sterrenhemel en zelf waarnemen er van; bij bewolkte hemel presenteren we een lezing en kunt u een bezoek aan het digitale planetarium brengen.

Vrijdag 8 oktober 2021 - Rond half acht, wanneer het nog schemert, kun je laag aan de zuidwestelijke hemel een fraaie samenstand zien van de maansikkel en de heldere planeet Venus, op kleine afstand naast de maan. Vrij uitzicht is nodig, desnoods klimmen we de trap op. Vandaag is ook het maximum van de Draconiden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Draak. De ruimtestofjes die je hoog in de dampkring ziet verbranden, zijn afkomstig van komeet Giacobini-Zinner.

Vrijdag 15 oktober 2021 - De hele avond kun je genieten van een samenstand van de maan en de heldere reuzenplaneet Jupiter, rechtsboven de maan. Nog verder naar rechts is ook Saturnus zichtbaar, die wel een stuk zwakker is dan Jupiter. Rond 22.00 uur bereiken de maan en Jupiter hun grootste hoogte boven de zuidelijke horizon.

Vrijdag 22 oktober 2021 - Maximum van de Orioniden, een meteorenzwerm die veroorzaakt wordt door stofdeeltjes van de beroemde komeet Halley. Helaas is er veel storend maanlicht, zodat de meeste zwakkere ‘vallende sterren’ niet zichtbaar zullen zijn.

Vrijdag 29 oktober 2021 - Venus bereikt vandaag de grootste schijnbare afstand ten oosten van de zon. De planeet is tijdens de avondschemering zichtbaar als een heldere ‘ster’, laag in het zuidwesten. Zaterdag 30 (èn zondag 31) oktober 2021 – Nacht van de Nacht. In deze nacht om 03.00 uur Midden-Europese Zomertijd (MEZT) wordt de klok één uur teruggezet, naar 02.00 uur Midden-Europese Tijd (MET). We krijgen dus een uurtje extra slaap cadeau…. Zowel op vrijdag als op zaterdag vanaf 19:00 uur besteden we aandacht aan het belang van duisternis voor de mens en voor de natuur. Tevens vertellen we over de tijdrekening: een speciale presentatie met beelden, geschiedenis en actuele ontwikkelingen rond de klok en de kalender.

 

Extra Kijk & Bewonder avond bij Observeum tijdens Weekend van de Wetenschap

Thema:
WETENSCHAP IN DE RUIMTE, EEN WEEKEND LANG…

Ruimtevaart krijgt de laatste tijd veel aandacht: 55 jaar na de eerste bemande ruimtevlucht (Joeri Gagarin in 1961), bereiden commerciële bedrijven als SpaceX, Virgin Galactic en Blue Origin de volgende ruimtereizen voor: Richard Branson, Elon Musk, Jeff Bezos, maar ook de NASA… Het gonst van de bedrijvigheid, de ene na de andere missie koerst hemelwaarts, herbruikbare raketten, een nieuwe ruimte-telescoop, het houdt niet op…

Als het ook nog helder is dan gaan we de ruimte (lees: de avondhemel) bewonderen met (aardse) kijkers en telescopen! En bij bewolkt weer is het Observeum met het digitale planetarium en het verhaal over ruimtevaart, splinternieuwe telescopen en wat ermee ontdekt gaat worden, in elk geval de moeite al méér dan waard! Heldere hemel of beestenweer? 
 
Belangstellenden kunnen op vrijdag 1 en zaterdag 2 oktober ’s avonds vanaf  19:00 uur tot 22:00 uur met 50% korting terecht in het Observeum, Menno van Coehoornweg 9 te Burgum.

 

Weer of geen weer: belangstellenden kunnen op vrijdagavond 29 en zaterdagavond
30 oktober vanaf 19:00 uur terecht in het Observeum
 
 DUISTERNIS TROEF – en de klok gaat EEN UUR TERUG…
 
In het laatste weekend van oktober staan er een tweetal bijzondere gebeurtenissen
op het programma… De eerste heeft alles te maken met duisternis, als tweede: we
gaan de klok een uur terug zetten, zomertijd wordt wintertijd en we krijgen dus een
uur extra slaap cadeau!
 
Als je op een late avond in de stad loopt en naar hemel-lichtjes zoekt, dan heb je
weinig kans op verrassingen, je ziet hoogstens een paar sterren, en misschien een
verdwaalde planeet. De stadsverlichting strooit helaas roet in het eten, voor
ongestoord sterren kijken moet je naar het platteland, liefst naar een duistere plek
zonder straatverlichting…
 
Op vrijdag 29 en zaterdag 30 oktober wordt landelijk aandacht besteed aan de
DUISTERNIS en het belang daarvan voor de natuur, maar ook voor de mens.
Strooilicht verstoort de natuurlijke regelmaat van dag en nacht, vogels fluiten tot laat
in de avond, veel verlichting wordt niet uitgeschakeld, sterren en planeten zijn
nauwelijks zichtbaar. Daarom zijn alle sterrenwachten in Nederland het laatste
weekend van oktober geopend en wordt overal getracht om overbodige verlichting
UIT te schakelen doet u dat thuis ook?
 
Dit weekend schakelen we over van zomertijd naar wintertijd. Een mooie aanleiding
om op vrijdag 29 en zaterdag 30 oktober het onderwerp tijdrekening, de klok en de
kalender extra in de schijnwerper te zetten, we presenteren een interessaetarium en

het verhaal over tijdrekening dus langs komen is de moeite waard!

Museumkidsweken bij Observeum met Stiptekeningen van Ger de Groot!

Tijdens de Kerstvakantie periode (16 t/m 31 oktober) is er weer van alles leuk te doen in de musea in Fryslân. Zo ook bij Observeum. Hier is een prachtige tentoonstelling met allemaal tekeningen van Ger de Groot van monumentale panden in Fryslân. Fryslân mei Stip!

Je mag bij ons zelf een middagje kunstenaar zijn en een mooie stip tekening maken. Wij verzorgen al het materiaal dat je daar voor nodig hebt! Tot ziens bij Observeum!

 

 

Object van de maand