Nieuwsbrief juni.

Beste lezer,

Hierbij de nieuwsbrief voor de maand juni. We mochten afgelopen zaterdag eindelijk onze deuren weer openen!! Met deze maand; waarneem overzicht, de gedeeltelijke zonsverduistering aanstaande donderdag, object van de maand, in de media.

 
Maandoverzicht;

Maan;
Nieuwe Maan ~ 10 juni 
Eerste Kwartier ~ 18 juni
Volle Maan ~ 24 juni

Planeten;
Vanwege de benedenconjunctie met de zon (11 juni) is Mercurius deze maand niet waarneembaar. 
Venus is nog steeds te zien, vrij moeilijk, laag in het noordwesten tijdens de avondschemering. De planeet staat dichterbij de Zon aan de hemel dan Mars. 
Mars wordt minder helder en verdwijnt tegen het einde van de maand in de avondschemering. Pas eind van het jaar verschijnt de planeet weer maar dan aan de ochtendhemel.
Jupiter & Saturnus beheersen de nanacht en ochtendhemel. Ze komen tegen het einde van de maand al voor middernacht op. 
Uranus is vanaf de tweede helft van de maand aan de ochtendhemel te zien in het sterrenbeeld Ram. 
Neptunus staat aan de ochtendhemel in de Waterman en hij komt tegen het einde van de maand al voor middernacht op. Een lichtsterke verrekijker of een kleine telescoop is voldoende om de planeet te kunnen zien.

 

Opening Observeum

We zijn vanaf 5 juni weer open op dinsdag t/m zondag van 13:00 tot 17:00 uur en op vrijdagavondvan 19:00 tot 22:00 uur. Wel zien wij  vooraleerst nog graag dat u van te voren reserveert.  
 
Wij volgen de richtlijnen van het RIVM: Het dragen van een mondkapje, en bij binnenkomst (en vertrek) uw handen ontsmetten is verplicht. Zo kunnen wij uw en onze veiligheid blijven garanderen. Alvast bedankt voor uw begrip en medewerking.
 
 

Extra kijkavonden bij Observeum

Kijk & bewonder avonden

 

Naast onze gewoonlijke Vrijdag kijk avonden, organiseren we extra kijk en bewonder avonden!

 

Op: Zaterdag 3 juli, Zaterdag 7 augustus en Zaterdag 4 september

Tijd: 19:00 – 22:00 uur

 

We zijn die avonden open voor bezoekers. U kunt het museum, planetarium en de sterrenwacht bezoeken.

 

LET OP: voor elk bezoek aan het Observeum, moet u  van te voren reserveren.

 

Gedeeltelijke zonsverduistering 

DE ZONSVERDUISTERING VAN 10 JUNI 2021

Als het Nieuwe Maan is, dan wordt de van ons afgekeerde - en dus onzichtbare - achterzijde van de Maan door de Zon verlicht. Dit betekent dat de Zon, de Maan en de Aarde op één rechte lijn staan. De Maan schuift vanaf de Aarde gezien precies voor de Zon langs en dit gebeurt elke vier weken weer, om precies te zijn: elke 29 dagen, 12 uur en 44 minuten. Want zò lang doet de Maan erover om van onze planeet uit gezien precies tussen de Zon en de Aarde door te bewegen. Op donderdag 10 juni a.s., om 12.52 uur Midden Europese Zomer Tijd gebeurt dat opnieuw... Het bijzondere van deze passage is dat de (kleine) Maan de fel verlichte zonneschijf gedeeltelijkbedekt. Het hangt overigens wel af van welke plek je de Zon en de voorbij schuivende Maan waarneemt. Op het noordelijk halfrond staat de Zon hoog aan de hemel, maar als je op hetzelfde moment vanaf het zuidelijk halfrond waarneemt, dan kijk je letterlijk ònder de Maan door… Daarom kun je de verduistering van 10 juni het beste vanuit streken rond de Noordpool bekijken. Vanuit Europa is er op die dag rond het middaguur een gedeeltelijke zonsverduistering zichtbaar. In Noordelijk Canada, Groenland en delen van Rusland is de verduistering ringvormig en dat komt doordat de Maan deze keer in zijn ellipsvormige baan wat verder van de Aarde is verwijderd dan gemiddeld. 

Vanuit onze provincie zie je de Maan tussen 11:20 en 13:31 uur voor de bovenste helft van de Zon langs schuiven; in andere delen van ons land kunnen de tijdstippen enkele minuten verschillen. Tijdens het maximum van de verduistering, rond 12:22 uur, is bijna 30 procent van de middellijn van de Zon door de Maan bedekt. Om het verschijnsel veilig te bekijken, is een eclipsbril nodig. Zo’n brilletje heeft een speciaal filter dat het felle zonlicht en gevaarlijke straling blokkeert. Een goede las-bril kan ook, maar gebruik geen andere “filters” zoals een CD-schijfje, een met roet bedekt glaasje of een zonnebril…. Rechtstreeks naar de Zon kijken is ronduit gevaarlijk, je ogen kunnen onherstelbare schade oplopen! Niet doen dus! Als je de verduistering door een verrekijker of telescoop wilt bekijken dan raden we je aan om dat zeker nooit te doen, want alleen met behulp van speciale filters is het verschijnsel veilig te bestuderen. 

Het ziet er naar uit dat de corona-maatregelen vanaf zaterdag 5juni versoepeld zullen worden, let dus op berichten hierover vanuit de regering en volg de regels en aanwijzingen stipt op.  Als alles goed gaat dan is ook het Observeum aan de Menno van Coehoornweg 9 te Burgum tijdens de verduistering (op donderdag 10 juni tussen 11:00 en 14:00 uur) voor belangstellenden geopend! Reserveer en spreek af via onze website: www.observeum.nl of via de telefoon 0511-46 55 44. We zetten telescopen en een speciale zonnekijker (allemaal met passende filters!) gereed, zodat iedereen de gebeurtenissen op een veilige manier kan volgen.


 

Object van de maand


 

In de media