Geologie

Zwerfstenen lijken misschien niet bijzonder, maar als ze doorgezaagd en gepolijst worden, zien we de meest prachtige patronen en kleuren. Het zijn de overblijfselen van eeuwenoude

verhalen, verborgen in het landschap onder je eigen neus.

Vaste expositie | Voor alle leeftijden


Er zijn vele soorten zwerfstenen en iedere steen heeft, als hij doorgezaagd is, een uniek patroon. Kom eens langs om zelf deze natuurlijke kunstwerken van dichtbij te bewonderen en ervaar een stukje Scandinavië van dichtbij.

 

Deze natuurlijke kunstwerkjes liggen wel op onze bodem, maar zijn eigenlijk afkomstig uit Scandinavië en Finland. Schuivend landijs brak de gesteenten van gebergtes af of nam losliggende stenen mee naar Nederland. Toen de aarde weer begon op te warmen, smolt het ijs en bleven deze stenen in ons landschap liggen. De stenen die in het museum te zien zijn komen uit de voorlaatste ijstijd en zijn gevonden in onze eigen streek. 


Deel dit op social media

Andere exposities:

Bulthuis

Ontdek het levensverhaal van Hendrik Bulthuis: de Friese kapper die de zeilboot betaalbaar maakte voor het grote publiek.

Minsken

In de expositie Minsken laten we je het contrast zien tussen goed boerende en arme Friezen uit de 19e eeuw. Ook staan we stil bij de rol van het socialisme.

Archeologie

Tytsjerksteradiel was een uitstekend gebied voor jagers. Er zijn daarom veel bewoningssporen gevonden zoals vuurstenen werktuigen en een van de oudste wagenwielen van Nederland.