Archeologie

Ontdek het gereedschap, de wapens en de werktuigen die mensen tot wel 100.000 jaar geleden gebruikten om te jagen, vissen of verzamelen.

Vaste expositie | Voor alle leeftijden


In de prehistorie was Tytsjerksteradiel een goed gebied voor jagers, vissers en verzamelaars. Omdat een deel van Tytsjerksteradiel zich op een uitloper van het Drents plateau bevind, zijn veel bewoningssporen uit de steentijd dicht aan de grondoppervlakte blijven liggen.

 

In de Archeologie-expositie zijn vuurstenen werktuigen, botten, bouwmaterialen van het Burgumer Klooster en een van de oudste Middeleeuwse spaakwielen uit Nederland te bezichtigen. De tentoongestelde bodemvondsten zijn soms wel 100.000 jaar oud en geven ons inzicht in het leven in die tijd.

 

Ontdek prachtig aardewerk, vernuftig gereedschap en eeuwenoude technieken. Als het weer goed genoeg is kun je zelfs in de schoenen stappen van een archeoloog en zelf opzoek gaan naar schatten rondom het museum. 


Deel dit op social media

Andere exposities:

Bulthuis

Ontdek het levensverhaal van Hendrik Bulthuis: de Friese kapper die de zeilboot betaalbaar maakte voor het grote publiek.

Minsken

In de expositie Minsken laten we je het contrast zien tussen goed boerende en arme Friezen uit de 19e eeuw. Ook staan we stil bij de rol van het socialisme.

Bauke Miedema

De sterrenwacht opende in 1986, ooit begonnen met de passie van één man, Bauke Miedema. Een man met een boerenbedrijf en een wel heel bijzondere hobby.