Vrijdagavond? Docu-avond!           Activiteit - voor alle leeftijden

 

 

De eerste en derde vrijdagavond van de maand zijn bij OBSERVEUM – museum & sterrenwacht Burgum gereserveerd voor documentaires over ons zonnestelsel, maar we kijken ook ver over de grenzen. Met de laatste ontwikkelingen presenteren astronomen/biologen U de wonderlijke wereld van het universum, voor zowel jongeren als ‘gevorderden’. Aanvang is 20.00 uur, we zijn al open om 19.00 uur.

 

Aanmelden? Aanmelden voor de docu-avond is niet nodig! Kom gewoon lekker aanschuiven. Samen maken we er een gezellige avond van. Kijk jij mee? Wij zitten er in ieder geval klaar voor, dus wellicht tot vrijdagavond! 

 

Normale entreeprijs, of wordt vriend van de stichting en kom daarna gratis, zie Prijzen en openingstijden
De Magie van ons zonnestelsel

 

 vrijdag 6 maart 2020 Afl: 1 Het rijk van de zon.

Tussen de besneeuwde Noorse bergen wacht Brian Cox in een verwarmde tent op het noorderlicht (aurora borealis). Engelands populairste tv. Professor heeft geluk: het verbazingwekkende lichtverschijnsel doet de nachtelijke hemel groen opgloeien (het noorderlicht word veroorzaakt door uitbarstingen: plasmawolken op de zon) en is hij in India getuige van een totale zonsverduistering.

 


 vrijdag 27 maart 2020  Afl: 2 Orde uit chaos.

Tornadojacht; In de tweede aflevering van de magie van ons zonnestelsel gaat professor Brian Cox in Oklahoma op jacht naar tornado’s. De wervelwinden helpen hem uit te leggen hoe ooit uit een chaotische gaswolk ons zonnestelsel is ontstaan. Diezelfde natuurkundige krachten zijn ook verantwoordelijk voor de fascinerende ringen die zo kenmerkend zijn voor de planeet Saturnus.

 


vrijdag 3 april 2020;  Afl 3:  De dunne blauwe lijn.                                                                                                
In deze aflevering vliegt Professor Brian Cox met een jachtvliegtuig naar de bovenkant van de dampkring. Op een hoogte van achttien kilometer ziet hij boven zich de donkere ruimte en onder zich de smalle blauwe lijn van onze atmosfeer. Een adembenemend gezicht! In de Namibiwoestijn in Zuidwest-Afrika vertelt hij over de planeet Mercurius, die van zijn vroege atmosfeer werd ontdaan en is overgeleverd aan het geweld van de ruimte. En tegen de achtergrond van de gletsjers van Alaska laat Cox nog een bijzonder verschijnsel zien.


Vrijdag 17 April 2020 Afl 4: Dood of levend.

De werelden die onze planeet omringen, bestaan allemaal uit steen. Maar daar houdt de vergelijking op. Sommige hebben een kloppend geologisch hart, andere zijn bevroren in de tijd. Professor Brian Cox reist naar de hoogste berg op aarde, de vulkaan Mauna Kea op Hawaii, om te laten zien hoe iets fundamenteels als de grootte van een planeet het verschil kan maken tussen leven en dood.

 

 


Vrijdag 1 mei 2020 Afl 5: Buitenaards leven. 

Zelfs de meest serieuze astronomen fantaseren weleens over de ontdekking van buitenaardse wezens. De wetenschapsserie de magie van ons zonnestelsel eindigt dan ook met de vraag of er leven op andere planeten mogelijk is. De zoektocht naar buitenaards leven is vooral een zoektocht naar water.  Presentator Brian Cox laat bijzondere levensvormen zien, die in het koude, zwarte water op de bodem van de Stille Zuidzee weten te overleven. De oceaan onder het ijzige oppervlak van Jupiters maan Europa zou nog vruchtbaarder water bevatten. In een Mexicaanse grot onderzoekt Cox bepaalde bijzondere bacteriën, die wellicht ook voorkomen in pas ontdekte grotten op Mars.


vrijdag 15 mei 2020 Uit de serie de Planeten; deel 4: De reuzen

 

Jupiter, Saturnus, Uranus en neptunes. Reusachtige gasplaneten aan de buitenkant van ons zonnestelsel. In augustus 1977 begon de NASA met de lancering van de Voyager 1 en 2 met de spectaculaire vlucht van nummer 2 naar deze 4 planeten met verassende resultaten.

 


In 1977 vertrokken ruimtesonde

Voyager 2 in de problemen

 

 29 jan. 2020 in BUITENLAND

 

PASADENA - De verre ruimtesonde Voyager 2 hapert. Het vaartuig verricht al een tijdje geen metingen meer. De vluchtleiding op aarde is bezig om de verkenner weer helemaal aan de praat te krijgen.

 

Volgens de Amerikaanse

 

ruimtevaartorganisatie NASA ging het afgelopen zaterdag mis. De sonde moest 360 graden draaien om een van de instrumenten aan boord af te stemmen, maar voerde die standaardbeweging niet uit. Vervolgens bleek dat twee systemen die veel energie verbruiken, tegelijk actief werden. Als reactie maakte de Voyager 2 een soort noodstop, uit voorzorg werden alle meetinstrumenten aan boord uitgeschakeld. De vluchtleiding heeft dinsdag ingegrepen. Een van de twee energieslurpende systemen is gestopt. De meetinstrumenten hebben weer stroom, maar ze meten nog niet. Eerst wil de vluchtleiding zeker weten dat de rest van de sonde in orde is.

 

18,5 miljard kilometer van de aarde

 

De Voyager 2 werd in augustus 1977 gelanceerd. Eind 2018 verliet hij ons zonnestelsel en bereikte hij de eindeloze ruimte tussen de sterren, het zogeheten interstellaire medium. Hij vliegt momenteel op zo’n 18,5 miljard kilometer afstand van de aarde. Hij meet het gebied waar hij doorheen vliegt en stuurt de metingen naar de aarde. Die enorme afstand maakt het moeilijk om de Voyager 2 te beheren. Elke opdracht van de vluchtleiding doet er met de snelheid van het licht 17 uur over om de sonde te bereiken. Het antwoord is ook weer 17 uur op weg naar de aarde. Dat betekent dat het 34 uur duurt om te weten of een commando heeft gewerkt.

 

40.000 jaar

 

De Voyager 2 blijft ongeremd doorvliegen, met een snelheid van ruim 55.000 kilometer per uur. Over ongeveer 300 jaar komt hij bij de Oortwolk, een gigantisch gebied van ruimterotsen en miniplaneetjes. De wolk is vernoemd naar de Nederlandse sterrenkundige Jan Oort. Mogelijk komen veel kometen hiervandaan. Waarschijnlijk heeft de Voyager 2 ongeveer 30.000 jaar nodig om daar doorheen te vliegen. Over 40.000 jaar komt hij voor het eerst een ster tegen.

 

Bron: De Telegraaf.

 


Deel dit op social media