Lezingen


Lezing Erik Drenth

Erik Drenth komt naar OBSERVEUM in Burgum!

 

 

Dinsdagavond 29 oktober, 20.00 uur:

 

 

Microlieten uit het Zuid-Nederlandse Mesolithicum: een typologische en chronologische exercitie

 

 

Lezing door Erik Drenth voor deelnemers aan de werkgroep Steentijd, in het Observeum te Burgum, Menno van Coehoornweg 9.

 

Inloop vanaf 19.30; ook niet-leden zijn welkom; 5 Euro entree.

 

(wegens beperkte stoelruimte, graag reserveren van tevoren bij info@Observeum.nl)

 

Microliet betekent letterlijk 'kleine steen'. De term wordt gebruikt om kleine vuurstenen voorwerpjes met een geometrische vorm aan te duiden. Microlieten zijn vooral typerend voor het Mesolithicum maar komen sporadisch ook al eerder voor, bijv. tijdens de Ahrensburg-cultuur. In de loop van het Mesolithicum neemt de variatie aan microliettypen toe. Microlieten zijn er in allerlei vormen waaronder driehoeken (gelijkbenige en ongelijkbenige), segmenten en trapezia. De meeste microlieten zijn waarschijnlijk gebruikt als pijlpunt of als inzetstuk - 'weerhaakje' - voor harpoenen of speren. De meeste microlieten zijn tussen 1 en 2 centimeter lang.

 

 

Erik Drenth studeerde aan het Biologisch-Archaeologisch Instituut (BAI)te Groningen, waar hij afstudeerde op grafheuvels en vlakgraven van de Enkelgrafcultuur. Vervolgens kwam hij in dienst van de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB, thans RCE), waar hij als prehistoricus meehielp het automatische registratiesysteem Archis op te zetten. Andere ROB-projecten waarin Drenth participeerde, waren De Betuweroute en de Maaswerken. Sinds 2007 is hij werkzaam voor archeologische bedrijven. Aanvankelijk was dit voor ArcheoMedia, vandaag de dag voor BAAc Archeologie en Bouwhistorie. In deze setting had en heeft hij de functie van senior materiaalspecialist, hetgeen neerkomt op de determinatie en rapportage van handgevormd aardewerk, natuursteen, vuursteen en brons uit de prehistorie van Nederland en België

 

Meer informatie over prijzen en openingstijden kunt u vinden bij > Plan uw bezoek <

ook kunt u ons gerust bellen als u vragen heeft op 0511 465 544

 


Lezing Henk nieuwenhuis
De meest fascinerende ontdekkingsreis in de geschiedenis.

 


Op vrijdagavond 11 oktober om 20:00 uur geeft Henk Nieuwenhuis (voormalig directeur van het Koninklijk Planetarium in Franeker) een lezing in onze Rabo-zaal.

 

Henk begint met een stukje geschiedenis over het maanonderzoek van de Grieken tot aan Galileo Galilei, gevolgd door enkele beelden gemaakt achter de telescoop. Vervolgens bespreekt hij de eerste onbemande maanvluchten en de hiermee bereikte resultaten. Waarbij hij ook even ingaat op hoe men vroeger droomde van een reis naar de maan, bv Jules Verne. Dan het begin van de bemande ruimtevaart, gevolgd door een wedloop tussen Amerika en Rusland. Hierbij gaat hij in op het Mercury en Gemini project van NASA, wat tot de ontwikkeling leidde van het Apollo project voor een echte bemande reis naar de maan met prachtige beelden. Maar ook van het geheime Russische bemande maan project laat Henk spectaculaire opnamen zien die maar bij weinigen bekend zijn. Daaruit blijkt dat het maar weinig heeft gescheeld of de Russen waren de Amerikanen toch nog voor geweest. Henk neemt ons vervolgens mee op de Apollo 11 expeditie en de eerste landing van mensen op de maan op 20 juli 1969 en het verdere verloop van het Apollo maan project.

Ook kijkt hij vooruit en geeft de bezoeker nog even een blik op de toekomst van het maanonderzoek.

 

 

Entree € 5,- p/p. ‘ Vrienden van onze stichting en hun gezinsleden’ en houders van de Museumkaart hebben gratis toegang. (Je bent al ‘Vriend voor € 18,- per jaar)

Je kunt een zitplaats reserveren bij onze beheerder 0511-465544 of info@observeum.nl


Lezing Gemma Frisius

Op zaterdagmiddag 28 oktober a.s. om 14.00 uur heeft de Weer- en Sterrenkundevereniging “Gemma Frisius” weer haar maandelijkse bijeenkomst, nu echter in het Streekmuseum/Volkssterrenwacht, Menno van Coehoornweg 9 te Burgum. Dit boeiende middagprogramma kan iedereen bijwonen. Voor leden is de toegang gratis, voor belangstellenden is de entree € 6,-. U bent van harte welkom!

In het voorprogramma geeft Jurjen Boersma een lezing met als titel:

 

“Mariners naar Mars”

 

Tegenwoordig zijn we gewend (verwend?) aan de mooiste foto’s van de planeet Mars zowel vanuit een baan eromheen als vanaf het Marsoppervlak. Vooral de foto’s van de MRO (Mars Reconnaissance Orbiter) die sinds 2006 in een baan om deze planeet draait maakt indrukwekkende opnames met een resolutie van één meter! Maar ook de Europese Mars Express maakt sinds 2003 de mooiste kleurenopnames. Maar hoe is het allemaal begonnen? De ouderen onder ons weten het zich misschien nog wel te herinneren: in 1965 passeerde de Mariner 4 voor het eerst in de ruimtevaartgeschiedenis deze planeet en maakte de eerste nogal wazige foto’s. Maar daar bleef het niet bij want in 1969 passeerden de Mariners 6 en 7 de planeet en maakten al foto’s met een hogere resolutie. Wil je echter langdurig onderzoek doen van een planeet dan moet je een sonde hebben in een baan om die planeet en dit geschiedde met de Mariner 9 in 1971. Dat deze satellieten hun stempel hebben gedrukt op het onderzoek van Mars blijkt wel uit het feit dat de beroemde  Vallis Marineris (Mariner-vallei) naar de Mariner 9 is genoemd.

 

Jurjen Boersma is al jaren secretaris van onze vereniging Gemma Frisius en geïnteresseerd in alles wat met ruimtevaart te maken heeft.

De hoofdlezing, aanvang omstreeks 15.00 uur, verzorgd door Henk Nieuwenhuis, heeft als titel:

 

“Gemma Frisius, een Friese geleerde”

 

Gemma Frisius werd geboren in Dokkum en leefde van 1508 tot 1555. Op jonge leeftijd bleek al dat hij zeer begaafd was. Hij studeerde geneeskunde en wiskunde aan de universiteit van Leuven en werd daar in 1541 hoogleraar. Frisius gaf les aan o.a. Mercator en Karel de V en publiceerde belangrijke werken over astronomie en geografie. Ook maakte hij zelf meetinstrumenten en verbeterde bestaande instrumenten. Hij deed veel waarnemingen aan planeten en sterren en beschreef door hemzelf gedane observaties van zons-en maansverduisteringen. De oudste in Nederland bekende Aard- en Hemelglobe zijn van zijn hand. Ook was hij de bedenker van de methode om op zee de geografische lengte te meten. Een universeel geleerde dus, de grootste die Friesland heeft voortgebracht. In de lezing zullen meerdere zaken met betrekking tot hem aan de orde komen en natuurlijk wordt een en ander geïllustreerd met beeldmateriaal.

 

Henk Nieuwenhuis was conservator van het Eise Eisinga Planetarium, er is een planetoïde naar hem genoemd en hij is al jarenlang een enthousiast lid van onze vereniging Gemma Frisius.

 

Voor meer informatie: www.sterrenkunde.nl/knvws-friesland of wavanderheide@hotmail.com

 

Wicher van der Heide (voorzitter Gemma Frisius)

Galgeheech 7b, 9105 KJ Rinsumageast

tel. 06-40281610 of 0511-421268