Landelijke sterrenkijk dagen

 


In het weekend van vrijdag 28 en zaterdag 29 februari worden voor de 44e maal de Landelijke Sterrenkijkdagen onder de vlag van de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Weer- en Sterrenkunde (KNVWS)gehouden; op vele tientallen plaatsen richten amateurastronomen hun telescopen hemelwaarts en kunnen belangstellenden de schoonheid van de nachtelijke sterrenhemel bewonderen. De Sterrenkijkdagen trekken elk jaar vele duizenden bezoekers en in Burgum doet het Observeum – museum & sterrenwacht ook mee.  

 

Op vrijdag 28 en zaterdag 29 februari doet  ook het Observeum museum & sterrenwacht Burgum mee aan de landelijke sterrenkijkdagen en is dan geopend van 19:00 tot 22:00 uur. De 4 telescopen van de sterrenwacht staan dan elk gericht op een ander hemellichaam. Het is dan net na Nieuwe Maan. Op 28 februari staat Venus rechts van de maansikkel. Uranus staat die avond rechts boven de maan. Op 29 februari omstreeks 21:50 bedekt de maan juist weer een ster (ZC454) dit is goed waarneembaar met de telescopen van Observeum. 


Er zijn op deze avonden natuurlijk ook vrijwilligers aanwezig die vragen van bezoekers over het heelal en ruimtevaart beantwoorden.

Is het bewolkt, dan wordt er in de Rabo-zaal een documentaire gedraaid over hoe planeten ontstaan van korrels van stof naar de prachtige verschillende werelden die we vandaag zien. Ook verteld Hans Molema over de wonderen van ons heelal.

Op beide avonden ook het planetarium geopend, hier wordt o.a. de actuele sterrenhemel geprojecteerd. Daarnaast kan men (zonder extra kosten) in het museum de expositie van de bekende kunstenaar Anne Woudwijk te bezichtigen en zien hoe 8000 jaar geleden de jager-verzamelaars leefden aan de rand van de Burgumer Mar.


Het Observeum is gevestigd aan de Menno van Coehoornweg 9 te Burgum en is dagelijks (behalve maandags) geopend van 13:00 tot 17:00 uur en op vrijdagavond van 19:00 uur tot 22:00 uur. Ter gelegenheid van de Landelijke Sterrenkijkdagen is het Observeum ook op zaterdagavond 29 februari tussen 19:00 en 22:00 uur geopend. De entreeprijzen zijn op beide dagen gehalveerd: volwassenen betalen €. 2,50, kinderen van 7 tot 16 jaar betalen €. 1,50 en kinderen t/m 6 jaar hebben gratis toegang.

 

U kunt nadere info verkrijgen via telefoon: 0511-465544 (dagelijks -niet op maandag- tussen 13:00 en 17:00 uur) of kijk op www.observeum.nl

 

Deel dit op social media

Nu in het museum:

Minsken

In de expositie Minsken laten we je het contrast zien tussen goed boerende en arme Friezen uit de 19e eeuw. Ook staan we stil bij de rol van het socialisme.

Archeologie

Tytsjerksteradiel was een uitstekend gebied voor jagers. Er zijn daarom veel bewoningssporen gevonden zoals vuurstenen werktuigen en een van de oudste wagenwielen van Nederland.

Bulthuis

Ontdek het levensverhaal van Hendrik Bulthuis: de Friese kapper die de zeilboot betaalbaar maakte voor het grote publiek.