Extra Kijk- en Bewonder avonden in Juli, Augustus en September

 

U kunt het museum, planetarium en de sterrenwacht bezoeken.

 

Wat is er te zien bij de sterrenwacht.

Omdat het dan in de avond nog lang licht is, zijn er niet veel sterren te zien, wel kan er bij helder weer naar de zon gekeken worden. Rond 7 augustus zal er al weer wat meer te zien zijn, zoals maan en venus, en op 4 september zijn er al wel weer de sterren te bewonderen.

 

 

Zaterdag 3 juli 2021 - Na zonsondergang is heel laag in het westnoordwesten de heldere planeet Venus zichtbaar. Als je een verrekijker gebruikt, zie je direct rechtsonder de planeet de zwakke sterretjes van de Krib (ook bekend als Messier 44 ofwel Praesepe), een open sterrenhoop in het sterrenbeeld Kreeft. Venus is de eerste die uit de avondschemering opduikt, de andere sterretjes worden pas na zonsondergang zichtbaar.

 

 

Zaterdag 7 augustus 2021 – Het is bijna Nieuwe Maan, na zonsondergang wordt het snel donker en er is ook geen storend Maanlicht. Een goede gelegenheid om eens op zoek te gaan naar lichtzwakke objecten zoals nevels, sterrenhopen en sterrenstelsels. Kijk eens in het noordoosten: daar zijn de Andromedanevel (Messier 31) en de dubbelcluster in Perseus (NGC 869 en NGC 884), in het zenith tref je twee bolvormige sterrenhopen in het sterrenbeeld Hercules: Messier 13 en Messier 92.

 

 

*Donderdag 12 augustus 2021 – Perseïdenzwerm! Een jaarlijks terugkerend fenomeen met vallende sterren die vanaf een uur of tien ’s avonds tot ver na middernacht een fraai schouwspel opleveren: kleine steentjes die vanuit de ruimte onze dampkring binnen dringen, daar op grote hoogte verbranden en vurige sporen boven je hoofd toveren.

 

 

Zaterdag 4 september 2021 – In het zuid-oosten zijn de twee grootste planeten van ons zonnestelsel te zien: Jupiter (met zijn vier grote manen) en rechts ervan Saturnus (met zijn ringenstelsel). Drie heldere sterren vormen samen de Zomerdriehoek: hoog in het zuiden staan Deneb (hoofdster van de Zwaan) en Wega (hoofdster van de Lier), Lager fonkelt Altaïr (hoofdster van de Arend). Deze driehoek met de scherpe punt naar beneden wijzend is tot diep in de herfst te zien. Let ook eens op de Melkweg, een zwak schijnsel dat vanaf het zuiden door de Zomerdriehoek loopt en veroorzaakt wordt door miljoenen vèr verwijderde sterren, die samen het zichtbare deel van ons sterrenstelsel vormen.

 

 

Voor elk bezoek aan het Observeum, moet u  van te voren reserveren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De heer Roelof Lode uit Surhuisterveen reserveerde als eerste online voor de nieuwe ‘Kijk en Bewonder avonden’ (de eerste zaterdagavond van de maand). Hij ontving als attentie het boek 'It Himelsk Oerwurk' .